Ръководителят на британската агенция за разузнаване и сигурност ще призове западните страни да действат спешно, за да противодействат на инициативите на Пекин, който се стреми да използва технологичното си господство за целите на наблюдението. Той го нарича "огромна заплаха за всички нас".

Джеръми Флеминг, директор на комуникационния щаб на правителството (GCHQ), трябва да потвърди, по време на реч пред международни специалисти по отбраната, че китайските власти се стремят да се "възползват" от техните технологии, като техните сателитни системи и виртуални валути.

Флеминг, който оглавява разузнавателната агенция от 2017 г., трябва да призове Обединеното кралство и неговите съюзници да отговорят спешно на тези заплахи, според изявление на агенцията, съобщава le monde.

"В GCHQ е наша привилегия, а също и наш дълг да видим ключовите моменти, когато историята се променя, без да го осъзнаваме. Изглежда като едно от онези времена", каза той.

"Нашето предимство в нашата бъдеща технологична стратегия се основава на това, което решаваме да направим сега като общност. Уверен съм, че заедно можем да превърнем този момент в наша полза", посочи Флеминг.

Неговото изявление идва в момент, когато Китай иска да пусне своята цифрова валута, "дигиталния юан", предизвиквайки безпокойство сред специалистите, които смятат, че авторитарните режими могат да използват тази технология за целите на наблюдение и контрол. Такава валута може да "позволи на Китай частично да се освободи от международните санкции, които в момента са в сила срещу Путин в Русия", по думите на Флеминг.

Китай също финализира през 2020 г. Beidou, своята сателитна навигационна система, конкурент на американската GPS. "Мнозина смятат, че Китай изгражда мощна антисателитна способност с цел да попречи на други нации да получат достъп до космоса в случай на конфликт ", каза Флеминг. Освен това има опасения, че технологията може да се използва за проследяване на хора.