Отделянето от Китай не е опция за компаниите в Европейския съюз, каза еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис на инженерна конференция в Берлин във вторник, докато войната в Украйна предефинира начина, по който блокът вижда своите важни търговски партньори.

"ЕС трябва да продължи да се ангажира с Китай с прагматизъм и без наивност. Нашите търговски отношения се нуждаят от повече баланс и реципрочност", каза той, като призова за повече фокус върху по-доброто управление на риска и диверсификацията, вместо самоцелно отдръпване от Китай.

Освен с Китай, отношенията на ЕС с другия му важен търговски партньор, Съединените щати, също са се променили, каза той.

"Трансатлантическите отношения бяха подновени", каза той, но "съществува дълбока загриженост" относно Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и предимствата, които той предоставя на американските компании".

Домбровскис твърди, че зелените субсидии, предвидени в закона, дискриминират автомобилната индустрия, възобновяемите енергийни източници, производството на батерии и енергоемките индустрии като цяло в ЕС.

Законопроектът за климата, здравеопазването и данъците в размер на 430 милиарда долара беше подписан през август. Той предизвика загриженост и у Южна Корея относно данъчните кредити за покупки на електрически превозни средства.

"Ще повдигна тези въпроси пред моите американски колеги, когато пътувам за Вашингтон утре", каза той.

Германският канцлер Олаф Шолц, говорейки на същата конференция, каза, че Германия ще обсъди този закон с Вашингтон.

Лондон разтревожен от "огромната заплаха" на технологиите от Китай

Лондон разтревожен от "огромната заплаха" на технологиите от Китай

Великобритания зове западните страни да противодействат спешно на инициативите на Пекин