Цените на петрола продължават да се понижават във вторник сутринта, след като спадат предишния ден, причинени от слабите макроикономически данни на Китай. Освен това инвеститорите се опасяват, че "агресивните" действия на големите централни банки ще доведат до намаляване на световната икономическа активност и началото на глобална рецесия, което от своя страна ще причини намаляване на търсенето на "черно злато".

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

Тъй като подобен ход не отговаря на нуждите на настоящата икономическа ситуация

Днес към 9:15 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,23 на лондонската борса ICE Futures до $95,96 за барел. В понеделник цена на тези контракти спадна с $1,73 (1,8%), до $96,19 за барел.

В същото време ноемврийските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,66 по-малко - по $90,47 за барел. По време на предишната сесия те поевтиняха с $1,51 (1,6%) до $91,13 за барел.

На 10 октомври стана известно, че индексът на мениджърите по покупки (PMI) в сектора на услугите на Китай, изчислен от Caixin Media Co. и S&P Global, е спаднал до 49,3 пункта през септември от 55 пункта през август поради негативното въздействие върху сектора на коронавирусните ограничения.

Стойност на индекса под 50 пункта показва спад на бизнес активността в сектора на услугите. Индикаторът падна под тази граница за първи път от четири месеца.

През изминалата седмица петролът поскъпна с повече от 15% след решението на пакта ОПЕК + да намали производствената квота през ноември с 2 милиона барела на ден спрямо октомври. Така коалицията се опитва да постигне баланс на петролния пазар, където се очаква постепенно намаляване на търсенето на фона на забавяне на глобалния икономически растеж, твърдят анализатори от рейтинговата агенция Fitch.

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

Намалява с 2 милиона барела на ден от ноември

"Въпреки това очакваме увеличената нестабилност на цените да се запази в краткосрочен план поради геополитически фактори, които биха могли сериозно да повлияят на микса от доставки", се казва в изявление на Fitch.