Съединените щати призовават страните от ОПЕК+ да не намаляват производството на петрол, тъй като подобен ход не отговаря на нуждите на настоящата икономическа ситуация, съобщи "Ройтерс", като се позова на свои източници.

Вашингтон заема тази позиция на фона на желанието на президента Джо Байдън да постигне намаляване на цените на бензина в страната.

Белият дом отказа да потвърди официално тези данни.

"Няма да коментираме никакви действия на ОПЕК, докато ОПЕК не ги предприеме", каза говорителят на Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Адриан Уотсън. Разбира се, ние винаги разговаряме с всички производители и потребители, включително партньори от ОПЕК +. Бяхме ясни, че доставките на енергия трябва да съответстват на търсенето, за да подкрепим икономическия растеж и по-ниските цени за потребителите навсякъде по света, и ние ще продължим да говорим за това с нашите партньори", подчерта тя.

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

100 000 барела на ден, но това е само 0.1% от търсенето

Министрите на страните, участващи в споразумението ОПЕК +, ще проведат редовна среща на 5 октомври, за да определят по-нататъшен план за добив на петрол.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на източници в делегацията на ОПЕК+, съобщи, че алиансът обмисля намаляване на производството на петрол или с 2 милиона барела на ден, или в диапазона от 1 милион до 1,5 милиона барела на ден

Ако страните от ОПЕК+ се споразумеят за такова решение, това ще бъде най-значителното намаление на производството от пролетта на 2020 г., когато алиансът се съгласи незабавно да намали производството с 9,7 милиона барела на ден на фона на спадащото търсене на петрол и падащите цени поради пандемията.

ОПЕК може да намали добива при рецесия

ОПЕК може да намали добива при рецесия

Съкращенията може да не са неизбежни, Иран може да се върне на петролните пазари, близо е до ядрена сделка

Припомняме, че в края на септември цените на петрола се повишиха в четвъртък за втори пореден ден, достигайки за кратко $90 за барел.