Съединените щати заявиха в понеделник, че производството на петрол трябва да се запази, за да се засили глобалният икономически растеж. Коментарът бе направен, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им, начело с Русия ОПЕК+, се съгласи да намали доставките, съобщи АФП.

Президентът Джо Байдън "беше ясен, че доставките на енергия трябва да отговарят на търсенето, за да подкрепят икономическия растеж и по-ниските цени за американските потребители и потребителите по света", каза в изявление прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Съединените щати притиснаха ОПЕК+ да увеличи производството, за да свалят цените на енергията, които подхраниха високата от десетилетия инфлация.

В опит да ограничи финансирането на Москва за нейната война в Украйна, Г-7  се съгласи в петък да премине към ограничаване на цената на руския петрол.

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

100 000 барела на ден, но това е само 0.1% от търсенето

"Президентът предприе действия - включително историческо освобождаване на петрол от американските и глобалните стратегически резерви и работа със съюзниците за ограничаване на цените на руския петрол, за да гарантираме, че поддържаме глобални доставки на петрол, дори когато наказваме президента Владимир Путин за неговите действия", каза Жан-Пиер.

Припомняме, че ОПЕК+ взе решението на фона на опасенията от забавяне на икономическия растеж и по-малкото търсене, като това е опит да повишат цената му.

Производителите ще намалят добива на петрол със 100 000 барела на ден през октомври, което представлява само 0,1 процент от търсенето на черното злато в глобален мащаб.

Страните от ОПЕК+ се договориха, че преди следващата им среща, насрочена за 5 октомври, може да "се срещнат по всяко време, за да балансират добива на петрол".

Цените на петрола се повишиха в понеделник преди срещата на ОПЕК+, което е оценката на търговците за възможността за съкращаване на производството.

Стойността на ноемврийските фючърси на суровия петрол тип "Брент" на лондонската борса ICE Futures стана 95,06 долара за барел тази сутрин, което е с 2,04 долара (2,19 лв.) повече от цената при затваряне на предходната сесия. Тези контракти поскъпнаха с 0,66 долара (0,7%) до 93,02 долара за барел по време на търговията в петък.

Цената на фючърсите на WTI за октомври при електронната търговия към тази сутрин е 88,66 долара за барел, което е с 1,79 долара (2,06%) повече спрямо предходната сесия. До затварянето на пазара в петък тези контракти поскъпнаха с 0,26 долара (0,3%) до 86,87 долара за барел.

До края на предходната седмица цената на сорта Brent се понижи с 6,1%, а на WTI - с 4,6%.

Цената на петрола очаква решението на ОПЕК+ за добива

Цената на петрола очаква решението на ОПЕК+ за добива

Стойността на ноемврийските фючърси на суровия петрол тип "Брент" на лондонската борса ICE Futures стана 95,06 долара за барел

Енергийната криза в Европа се задълбочава, тъй като доставките на руски газ по газопровода "Северен поток" са спрени. В петък вечерта "Газпром" заяви, че работата по поддръжката на единствената работеща турбина на "Северен поток" е разкрила "груби нередности" и газопроводът няма да работи, ако те не бъдат отстранени. Това реално показва, че след обявената рехабилитация по "Северен поток 1" няма да потекат и 20% руски природен газ, който влиза в Европа от юли месец.