Цените на петрола се повишават в понеделник преди срещата на ОПЕК+, което е оценката на търговците за възможността за съкращаване на производството.

Стойността на ноемврийските фючърси на суровия петрол тип "Брент" на лондонската борса ICE Futures стана 95,06 долара за барел тази сутрин, което е с 2,04 долара (2,19 лв.) повече от цената при затваряне на предходната сесия. Тези контракти поскъпнаха с 0,66 долара (0,7%) до 93,02 долара за барел по време на търговията в петък.

Цената на фючърсите на WTI за октомври при електронната търговия към тази сутрин е 88,66 долара за барел, което е с 1,79 долара (2,06%) повече спрямо предходната сесия. До затварянето на пазара в петък тези контракти поскъпнаха с 0,26 долара (0,3%) до 86,87 долара за барел.

До края на предходната седмица цената на сорта Brent се понижи с 6,1%, а на WTI - с 4,6%.

Повечето експерти все още смятат, че ОПЕК+ няма да намали плана си за добив на петрол през октомври, отбелязва Bloomberg. Анализаторите на JPMorgan обясняват това с факта, че летният излишък на суровини на световния пазар може бързо да се превърне в дефицит.

Енергийната криза в Европа се задълбочава, тъй като доставките на руски газ по газопровода "Северен поток" са спрени. В петък вечерта "Газпром" заяви, че работата по поддръжката на единствената работеща турбина на "Северен поток" е разкрила "груби нередности" и газопроводът няма да работи, ако те не бъдат отстранени. Това реално показва, че след обявената рехабилитация по "Северен поток 1" няма да потекат и 20% руски природен газ, който влиза в Европа от юли месец.

Преди няколко дни страните от Г-7 одобриха план за въвеждане на ценови таван на руския износ на петрол. За да изпълнят този план, страните от Г-7 възнамеряват да забранят застраховането на танкери, превозващи руски петрол, ако той се продава на цена над определена граница.

ОПЕК може да намали добива при рецесия

ОПЕК може да намали добива при рецесия

Съкращенията може да не са неизбежни, Иран може да се върне на петролните пазари, близо е до ядрена сделка