Цените на петрола умерено спадат в понеделник, след като се повишиха с повече от 15% миналата седмица на фона на решението на ОПЕК + незабавно да намали производството с 2 милиона барела на денонощие.

Страховете на пазара, свързани с възможния спад в търсенето на енергийни ресурси заради отслабването на световната икономика в резултат на бързото затягане на политиките на световните централни банки, остават, отбелязва Bloomberg.

Статистиката за безработицата в САЩ, публикувана миналия петък, показа, че пазарът на труда в САЩ е все още силен. Това беше прието от търговците като сигнал, че Федералният резерв може отново да повиши лихвения процент със 75 базисни пункта на следващото заседание.

Към 9:20 часа българско време цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 97,44 долара за барел, с 0,47 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с $3,5 (3,7%) до $97,92 за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна с $0,81, до $91,83 за барел. До затварянето на предходната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $4,19 (4,7%) до $92,64 за барел.

Московската борса пусна на дискретен търг акции на "Газпром", след като паднаха с 30%

Московската борса пусна на дискретен търг акции на "Газпром", след като паднаха с 30%

Стойността на акциите на петролна компания "Татнефт" пък се понижи с повече от 18%

Като цяло през миналата седмицата Brent поскъпна с 15%,а WTI - с 16,5%.

На заседанието си на 5 октомври алианса ОПЕК+ реши да намали производствената си квота за ноември с 2 милиона барела на ден в сравнение с октомври - най-голямото намаление от началото на пандемията.

"В действителност спадът ще бъде само около 1 милион барела на ден, тъй като добива на петрол в много страни вече изоставаше от квотите", казаха анализатори на Commerzbank, цитирани от Bloomberg. "Това обаче ще бъде достатъчно, за да се предотврати излишъкът от предлагане спрямо пазарната прогноза за четвъртото тримесечие.