Разходите за отбрана на Китай през 2023 г. ще се увеличат със 7,2% до 1 553,7 млрд. юана (225 млрд. долара), според проектобюджета на страната за текущата година, представен на откриващата сесия на Националния народен конгрес.

В събота говорителят на сесията Уанг Чао заяви пред репортери, че "увеличението на разходите за отбрана е свързано с необходимостта да се отговори на сложните предизвикателства пред сигурността", пред които е изправен Китай, както и да се изпълнят "ангажиментите на страната като велика сила".

Бюджетът за отбрана на Китай се увеличи със 7,1% през 2022 г. и с 6,8% на годишна база през 2021 г.

Премиерът на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който представи плана за социално-икономическо развитие на страната на откритата в Пекин сесия на Националния народен конгрес, заяви, че темпът на растеж на БВП на Китай за настоящата година е определен на 5 %.

Той отбеляза, че през 2023 г. се планира инфлацията да бъде 3%, а бюджетният дефицит - 3% от БВП, "което е с 0,2 процентни пункта повече от миналогодишния показател".

Равнището на регистрираната безработица в страната за тази година ще бъде около 5,5%, като за поддържането на това равнище се планира да бъдат създадени около 12 млн. нови работни места.

САЩ искат Китай да изпрати помощ за "самозащита" на Украйна

САЩ искат Китай да изпрати помощ за "самозащита" на Украйна

Послание от Белия дом

Китайското правителство е успяло да постигне темп на растеж на БВП от 3% през 2022 г. въпреки многобройните предизвикателства, включително необходимостта от преодоляване на пандемията от коронавирус, заяви китайският премиер Ли Къцян в доклад при откриването на сесията на Националния народен конгрес в Пекин.

Той заяви, че нивото на безработица в градските райони е спаднало до 5,5% в края на годината, а общият внос и износ на стоки се е увеличил със 7,7%.

Равнището на бюджетния дефицит се контролира на 2,8%.

Китай обяви COVID пандемията за приключила, но не съвсем

Китай обяви COVID пандемията за приключила, но не съвсем

Установени седем внесени случая на лесно преносимия подвариант на Омикрон

Платежният баланс остава балансиран, "а обменният курс на юана е относително стабилен сред основните световни валути".