Китай заплаши с ответни мерки, ако президентът на Тайван Цай Инуън се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на планираното си транзитно преминаване през Съединените щати следващия месец, съобщава "Ройтерс".

Според Пекин всеки подобен ход би бил "провокация".

Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия, многократно е предупреждавал американски служители да не се срещат с Цай, тъй като гледа на това като на подкрепа за желанието на острова да бъде признат за самостоятелна държава.

През август миналата година Китай организира военни учения около Тайван, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе.

От своя страна тайванската армия съобщи, че е нащрек за всякакви действия от страна на Пекин, докато Цай е извън страната.

Тайван готов с извънреден план срещу Китай, докато президентът отсъства

Тайван готов с извънреден план срещу Китай, докато президентът отсъства

Тайванският лидер ще посети САЩ, Гватемала и Белиз следващата седмица

Днес се очаква тя да замине за Гватемала и Белиз, като ще премине през Ню Йорк и Лос Анджелис. Въпреки че не е официално потвърдено, се очаква тайванският лидер да се срещне с Маккарти, докато е в Калифорния, в края на пътуването си.

Джу Фенлян, говорител на китайската Служба по въпросите на Тайван, заяви, че "транзитите" на Цай в САЩ не се изразяват само в чакане на летището или в хотела, а и в срещи с американски служители и законодатели.

"Ако тя има контакт с председателя на Камарата на представителите на САЩ Маккарти, това ще бъде поредната провокация, която сериозно нарушава принципа на "единен Китай", накърнява суверенитета и териториалната цялост на Китай и унищожава мира и стабилността в Тайванския проток", подчерта тя.

"Ние твърдо се противопоставяме на това и определено ще предприемем мерки за решителен отпор", добави Джу, без да дава повече подробности.

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Тайванското правителство предоставило разузнавателна информация за китайски заплахи към офиса на Кевин Маккарти

САЩ твърдят, че подобни транзити от тайвански президенти са рутинни и Китай не трябва да се възползва от пътуването на Цай, за да предприеме каквито и да било агресивни ходове срещу Тайван.

Тайванските лидери редовно преминават през Съединените щати, за да посетят своите дипломатически съюзници в Латинска Америка, Карибите и Тихия океан. Макар и да не става въпрос за официални посещения, тези транзитни преминавания често се използват от двете страни за срещи на високо ниво.

Китай твърди, че Тайван принадлежи към "единен Китай" и като китайска провинция островът няма право на никакви връзки с останалите държави.

Правителството на Тайван обаче категорично отхвърля териториалните претенции на Китай и въпреки че Цай многократно е предлагала преговори с Пекин, тя също така подчертава, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Президентът на Тайван отива в САЩ

Президентът на Тайван отива в САЩ

Това раздразни Пекин