Министерството на отбраната на Тайван е подготвено с план за извънредни ситуации за всякакви действия на Китай по време на посещението зад граница на президента Цай Инуън. Това заяви заместник-министърът на отбраната По Хорн-хуей, цитиран от "Ройтерс".

Новината идва на фона на предстоящата визита на Цай в Съединените щати и Централна Америка следващата седмица.

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Пекин проведе широкомащабни военни учения около острова миналия август след посещение в Тайпе от тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Тайванският президент ще посети дипломатическите съюзници на страната Гватемала и Белиз по време на пътуването си следващата седмица, като ще се отбие и в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Очаква се, докато е в Калифорния, тя да се срещне с настоящия председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, което би било най-чувствителната част от пътуването. До момента обаче от президенството на Тайван не са потвърдили официално, че такава среща ще се състои.

Китайски самолети и кораби пак разтревожиха Тайван

Китайски самолети и кораби пак разтревожиха Тайван

Тайпе задейства ПВО и мобилизира въздушни патрули

Запитан дали има вероятност Китай да организира повече военни учения, докато Цай е в чужбина, По увери, че въоръжените сили са подготвени.

"Относно направеното от китайските комунисти в миналото Министерството на отбраната си е взело поука и ще обмисли по-лошия сценарий", отбеляза той.

По негови думи по време на посещението на тайванския президент в чужбина Министерството на отбраната има планове за действие при извънредни ситуации за всички ходове на Китай.

Съединените щати заявиха, че няма причина Китай да реагира на пътуването на Цай, тъй като подобни транзитни визити са рутинни и са се случвали много пъти преди.

Президентът на Тайван отива в САЩ

Президентът на Тайван отива в САЩ

Това раздразни Пекин

Китай вече разкритикува планираното от Цай посещение в САЩ. Страната продължава военните си действия около Тайван от август миналата година, макар и в много по-малък мащаб.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Германия изпраща свой министър на посещение в Тайван

Германия изпраща свой министър на посещение в Тайван

Визитата идва в момент, когато Берлин преразглежда предишните си тесни отношения с Китай