Министърът на образованието на Германия ще посети Тайван следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

Визитата идва в момент, когато страната преразглежда предишните си тесни отношения с Китай.

Посещението в Тайван през януари на делегация от високопоставени депутати от Свободната демократическа партия (СДП) - най-малката формация в тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц, породи недоволство от страна на Пекин.

Бетина Старк-Вацингер, също от СДП, ще започне посещението си в началото на следващата седмица, съобщи говорител на правителството.

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германските инвестиции в Китай за полугодието възлизат на 10 млрд, евро

Отклонявайки се от политиката на бившия канцлер Ангела Меркел по отношение на Китай, Германия разработва нова стратегия за намаляване на зависимостта от азиатската икономическа суперсила, която досега беше жизненоважен експортен пазар за германски стоки.

Същевеменно тайванският производител на чипове TSMC обмисля инвестиции в Европа и Германия.

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Миналата година Пекин разкритикува посещението в Тайван на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и я определи като заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток.

Меркел водеше огромни бизнес делегации по време на честите си пътувания до Китай, който стана най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г.

Малко преди да напусне поста през 2021 г., Меркел призна, че в началото може да е била наивна в някои области на сътрудничество с Китай.

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

След като Тегусигалпа пожела да установи дипломатически връзки с Пекин