Китайските военни самолети и кораби все още са във водите около Тайван. За това предупреди министерството на отбраната на острова днес - ден след края на тридневните военни учения на Пекин, съобщава "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Инуън разкритикува Китай за "безотговорното" му поведение.

Пекин започна тридневните учения в събота, след като президентът на Тайван Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Китай счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. От своя страна, правителството на Тайван категорично възразява срещу претенциите на Пекин.

Въпреки че снощи Китай обяви, че ученията са приключили, Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че са засечени девет китайски кораба и 26 самолета, включително изтребители J-16 и Су-30, извършващи патрули за бойна готовност около острова рано тази сутрин.

Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море

Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море

В последния, трети ден от военните учения на Пекин

От ведомството посочват, че тайванските военновъздушни и военноморски сили и наземните ракетни екипажи следят отблизо ситуацията и имат готовност за реакция.

Въпреки че правителството на Тайван многократно осъди ученията, то уточни, че няма да причинява провокации и ескалация на напрежението.

Във Фейсбук Цай подчерта, че като президент "представлявам моята страна пред света" и нейните посещения в чужбина, включително визитите ѝ в Съединените щати, не са отскоро и това е, което очаква тайванският народ.

"Китай обаче се възползва от това, за да започне военни учения, причинявайки нестабилност в Тайван и региона. Това не е отговорно отношение за голяма държава в региона", категорична е тя.

Китай симулира удар по Тайван

Китай симулира удар по Тайван

По време на втория ден от военните си учения около острова

Китай симулира прецизни атаки и блокади на Тайван по време на ученията, като в маневрите взеха участие десетки изтребители и бомбардировачи.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че днес 91 китайски военни самолета са извършили мисии около острова.

Официалната централна новинарска агенция на Тайван заяви, че това е рекорд, въпреки че военното ведомстно уточни, че не може да провери дали това е така.

Министерството публикува карта, показваща, че днес китайски самолети са пресекли средната линия на Тайванския проток, която служи като неофициална граница между двете страни.

Бившият тайвански президент: Тайван трябва да избират между мир и война

Бившият тайвански президент: Тайван трябва да избират между мир и война

Партията му ще заложи на мира на изборите през януари догодина