Напрежението с Китай ескалира под управлението на правителството на Тайван и островът в бъдеще ще трябва да избира между "мир и война", каза бившият президент на Тайван Ма Инджоу в петък в края на безпрецедентното си посещение в Китай, цитира думите му Ройтерс.

Ма е първият бивш президент на Тайван, който някога е посещавал Китай. Откакто победеното правителство на Китайската република избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война от комунистите на Мао Цзедун, нито един действащ островен лидер не е посещавал Китай.

"Нашата администрация продължава да води Тайван към опасност. Бъдещето е избор между мир и война", каза Ма пред репортери на главното летище на Тайван, след като пристигна от Шанхай в края на 12-дневното си посещение в Китай.

Ма беше президент от 2008 г. до 2016 г. като ръководител на правителството на Гоминдана (KMT). Партията, която сега е в опозиция, подкрепя тесните връзки с Китай, който твърди, че островът е негова суверенна територия.

Посещението на Ма дойде в момент на повишено напрежение с Китай, предизвикан тази седмица от срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, по време на междинно кацане на тайванския лидер в Съединените щати.

Пекин засилва своя политически и военен натиск, за да накара демократично управляван Тайван да приеме китайския суверенитет.

Китай инспектира кораби в Тайванския пролив

Китай инспектира кораби в Тайванския пролив

Тайван няма да съдейства

Цай и нейното правителство отхвърлят това и казват, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) на Цай разкритикува пътуването на Ма, но той каза, че то е доказало, че Тайван и Китай могат да разговарят на принципа, че и двете са част от единен Китай, въпреки че всеки може да има свое собствено тълкуване на термина.

Ма каза, че Тайван може да сподели "обща политическа основа" с Китай, което би било в най-добрия интерес на народа на Тайван.

ДПП на Цай заяви в изявление, че Ма е станал "съучастник" на принципа на Пекин за "един Китай" и той не е успял да се възползва от възможността да защити суверенитета на Тайван.

Делегация на САЩ пристигна в Тайван въпреки Китай

Делегация на САЩ пристигна в Тайван въпреки Китай

Изпраща ясен сигнал към Пекин

Ма се срещна с китайския президент Си Дзинпин през 2015 г. в Сингапур, малко преди Цай да бъде избран за президент, но не се срещна с китайския лидер по време на настоящото си пътуване.

Той посети исторически места в няколко града, включително Ухан, където се срещна със Сонг Тао, ръководител на Службата по въпросите на Тайван на Китай.

Партията Гоминдан защити контактите си с Китай, заявявайки, че се опитва да намали напрежението и ще заложи на тази линия в навечерието на президентските избори през януари.

Ма каза, че ще продължи да работи в частно качество, "за да гарантира, че Тайван има бъдеще на истински мир и безопасност".

Китай наложи санкции на посланика на Тайван в САЩ

Китай наложи санкции на посланика на Тайван в САЩ

След срещата на тайванския президент с председателя на Камарата на представителите на САЩ