Знаковият търговски и инвестиционен пакт, подписан от ЕС и Китай преди две години, на практика е мъртъв, коментира европейската редакция на "Политико".

В четвъртък шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в Пекин, за да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, даде най-силния си сигнал досега, че сделката за Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) няма бъдеще, тъй като пактът дори не е бил обсъждан .

"Всеобхватното споразумение за инвестиции не беше обсъждано", каза тя на пресконференция след срещата си с китайския президент. "Знаете нашата позиция. Започнахме кръг от преговори преди около 10 години и сключихме всеобхватното споразумение за инвестиции преди две години. Оттогава се случиха много неща", каза тя, включително влошаване на пазарния достъп за компании от ЕС на китайския пазар.

"Просто реторика": Китай омаловажи приятелството "без граници" с Русия

"Просто реторика": Китай омаловажи приятелството "без граници" с Русия

Пекин пита ЕС защо трябва непрекъснато да слуша САЩ

Фон дер Лайен направи подобни коментари миналата седмица в основна реч за Китай в Брюксел, като каза, че ЕС трябва да "преоцени" пакта.

"Нашата позиция е, че трябва да преразгледаме Всеобхватното споразумение за инвестиции", каза тя в четвъртък.

Пактът беше договорен между ЕС и Китай през декември 2020 г. със силната подкрепа на Франция и Германия, въпреки че провокира критики от бъдещата администрация на Байдън във Вашингтон по това време. Споразумението беше спряно през 2021 г., след като Китай наложи санкции на няколко евродепутати.

Си иска мир в Украйна и стабилни отношения с ЕС

Си иска мир в Украйна и стабилни отношения с ЕС

Кризата в Украйна не е проблем между Китай и ЕС и той подкрепя усилията на европейските лидери