Главният приоритет на Пекин е да настоява за прекратяване на огъня и да сложи край на войната в Украйна, каза китайският президент Си Дзинпин на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон по време на срещата им в четвъртък, според китайския прочит, съобщава СиЕнЕн.

"Китай призовава всички страни да запазят спокойствие и разум и да работят заедно за създаване на условия за мирни преговори... Ние се противопоставяме на опити, които биха налели масло в огъня и биха усложнили ситуацията", се казва в текста и се добавя, че Китай се стреми да играе активна позиция роля в насърчаването на мирни преговори и диалози.

Си също каза, че Китай и Европа трябва да поддържат взаимно уважение, да увеличат политическото доверие, да засилят диалога и сътрудничеството и да укрепят стабилността на отношенията между Китай и ЕС.

ISW: Путин търси коалиция, но Си Дзинпин отказа

ISW: Путин търси коалиция, но Си Дзинпин отказа

Икономическата мощ на Русия намалява

Китайското външно министерство публикува в четвъртък подробно изявление относно срещата на Си Дзинпин с неговите колеги от Франция и Европейската комисия Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен, в която Пекин призова за създаване на условия за мирни преговори между Русия и Украйна.

"Неотложният приоритет е да се постигне прекратяване на огъня и да се противопоставят на действия, които допълнително разпалват или усложняват ситуацията. Кризата в Украйна не е проблем между Китай и ЕС. Китай ще продължи да играе положителна роля в улесняването на мирните преговори. Китай подкрепя ЕС усилията за предлагане на подходи и планове за политическо уреждане на украинската криза", се казва в изявлението.

Макрон поиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Макрон поиска от Си Дзинпин да вразуми Русия

Френският лидер разчита Китай да убеди всички да седнат на масата за преговори

По-рано през деня фон дер Лайен подчерта, че Европейският съюз "разчита на Китай да не предоставя военно оборудване пряко или непряко на Русия", тъй като това би "навредило значително" на отношенията между Брюксел и Пекин.

Си Дзинпин каза, че ще разговаря с украинския президент Владимир Зеленски, когато условията и времето са подходящи, каза фон дер Лайен на пресконференция след разговорите си с китайския лидер. "Насърчих президента Си да се свърже с президента Зеленски", каза Урсула фон дер Лайен.

"Беше интересно да чуя, че президентът Си повтори желанието си да говори, когато условията и времето са подходящи", добави тя.

Могат ли САЩ и Китай да донесат мир в Украйна?

Могат ли САЩ и Китай да донесат мир в Украйна?

Много държави от ЕС предпочитат двамата големи играчи в света да решат проблема помежду си, а оттам и за европейците