Вероятно единственият човек в света, който има реално влияние върху Владимир Путин, е неговият самопровъзгласен приятел Си Дзинпин. Китайският лидер не позволи на заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд да го спре да посети Москва, пише Кристоф Хаселбак за "Дойче веле".

Влиянието на Китай в Москва произтича от дипломатическите решения и икономическата зависимост: Китай, втората по важност икономика в света, все още не е осъдил руската инвазия в Украйна. И докато Западът налага все по-строги санкции на Русия, Китай прави обратното и разширява търговията си с Москва.

Обща цел: Разрушаване на господството на Запада

"Всъщност бруталната агресивна война на Русия не е в интерес на Китай", казва Хенинг Хоф, изпълнителен редактор на Internationale Politik Quarterly, пред DW. "Войната пречи на икономическото възстановяване на Китай след три "нулеви" години на ковид. И като се има предвид как върви войната, има опасност Пекин да се окаже на губещата страна."

Но Китай се опитва да "извлече икономическите си ползи от войната и последиците от нея", например, като купува петрол и газ с отстъпка от Русия. Обратно, Китай може да увеличи износа си за Русия в момент, когато търговските отношения със Запада стават по-трудни. Съединените щати смятат, че това включва цивилно техническо оборудване, което може да бъде използвано за военни цели.

В резултат на това Русия става все по-зависима от Китай, което означава, че Пекин има лостове за влияние върху Москва, които никой друг няма. Си би могъл да убеди Путин да преговаря за прекратяване на войната, ако искаше. Но досега китайският лидер е показал на руския президент червена линия само по една точка: Използване на ядрени оръжия.

Но има първостепенен китайски интерес, който е дори по-голям от войната: Китай иска Русия като партньор за налагане на световен ред без западно господство, което означава, че от гледна точка на Китай, Русия не трябва да губи войната. Също така би било лошо за Си, ако режимът на Путин се провали, защото това би било неуспех за авторитарния модел, към който той също е отдаден.

Зависимостта на Русия е в интерес на Китай

Във външен план Китай се опитва да действа като мирен посредник във войната в Украйна. Мирният план, представен от представител на китайското правителство на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари, обаче беше отхвърлен от западните правителства, тъй като беше твърде неясен и липсваше призив за изтегляне на руските войски от Украйна, което е съществено предварително условие както за Киев, така и за Запада.

Посещението на Си в Москва беше придружено от много мирна реторика в китайските медии, въпреки че Си изобщо не спомена войната там публично. И изглежда, че Путин до известна степенсе пресрува: "Русия е отворена за уреждане на кризата в Украйна с политико-дипломатически средства", написа той в статия за китайския People's Daily малко преди посещението.

Но в същата статия Путин настоя, че Киев трябва да признае "новите геополитически реалности" с анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и четири украински региона миналата година. Путин обаче поне не каза, че Украйна е нелегитимна държава, управлявана от нацисти, която трябва да бъде анексирана от Русия, както правеше в миналото.

Какво може да се очаква от Китай в търсене на мир? Не много в момента, каза Волфганг Ишингер, бивш ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността и бивш водещ германски дипломат. "Поради сегашната напрегната атмосфера между САЩ и Китай, Китай в момента няма голям стимул да намали близостта си с Русия", каза той пред DW.

Той добави, че ако войната се проточи още повече, допълнително отслабвайки Русия военно, икономически и политически, Русия ще стане още по-зависима от Китай. "От китайска гледна точка това изобщо не е лошо развитие", каза Ишингер.

Путин и Си създават деспотична ос, за да подчинят света на авторитарен световен ред

Путин и Си създават деспотична ос, за да подчинят света на авторитарен световен ред

В Канада: Демократичните общества трябва да се изправят срещу предизвикателството, което виждаме по-ясно от всякога

Нарастващ страх от война в Германия

Така че никакъв натиск за търсене на мир между Русия и Украйна в момента не идва от Китай, нито от самите воюващи страни. В това, което се развива във война на изтощение и двете страни очевидно все още вярват, че могат да спечелят решително във военен план.

Този натиск за сключване на мир е по-вероятно да дойде от западните поддръжници на Украйна. Населението им явно усеща икономическите последици от войната под формата на недостиг на енергия, инфлация и напрегнати публични бюджети, оставяйки държавите с по-малко пари.

В Германия страхът от война също нараства. В проучване на R+V Insurance, публикувано преди няколко дни, 63% от германците се страхуват, че страната не е в състояние да се защити, а 55% от анкетираните се притесняват, че Германия ще бъде въвлечена във война, което е увеличение с 13 пункта от 2022 г.

Обещанието на Байдън към Украйна е политически рисковано

Междувременно в Съединените щати, най-важният поддръжник на Украйна в дългосрочен план, желанието да продължат да помагат така щедро на европейската страна, когато има малко изгледи за мир, намалява сред населението като цяло и в Конгреса сред републиканците. Това го прави политически рисковано в по-дългосрочен план за президента Джо Байдън, който наскоро обеща подкрепа за Украйна "колкото е необходимо" в Киев.

Пишейки в списание Foreign Policy, Стивън Уолт коментира, че по този начин Байдън е обвързал политическата си съдба с изхода от войната, твърдейки, че измерено спрямо това, което е обещал, всичко по-малко от пълна победа ще изглежда като провал. И ако Китай стане още по-подкрепящ Русия, Байдън може да се почувства принуден да наложи допълнителни санкции на Китай, което от своя страна би застрашило икономическото възстановяване на САЩ. И тогава, пише Уолт, потенциалните републикански кандидати за президент ще се надяват на победа през 2024 г.

Умората от войната в САЩ вече оказва влияние върху администрацията на Байдън: разпитан от републикански член на Конгреса, държавният секретар Антъни Блинкън намекна за първи път, че Украйна може да не успее да си върне цялата окупирана от Русия територия. Това само по себе си беше твърдение, нарушаващо табуто.

Идеята за мирна инициатива между САЩ и Китай идва от Европа

Както за Вашингтон, така и за Пекин, войната в Украйна в крайна сметка е само част от по-голяма конфронтация между две държави, една демократична и една автократична. И в тази нарастваща конфронтация, смята Хенинг Хоф, "Германия и Европа ще трябва да се позиционират по-силно и да търсят солидарност с американците по повече въпроси от преди."

Друга последица от тази конфронтация за европейците е "спешно необходимият по-голям европейски принос по отношение на военната сигурност, също и за да могат американците да се съсредоточат повече върху Индо-Тихия океан".

САЩ, като основен поддръжник, имат най-голямо влияние върху Украйна, а Китай най-голямо (може би единственото) влияние върху Кремъл. На неотдавнашна среща на върха на ЕС Ксавие Бетел, министър-председателят на Люксембург, беше този, който призова Джо Байдън да договори мирен план за Украйна със Си Дзинпин. Другите държави ще приемат това, каза Бетел.

Вероятно това е, което много държави от ЕС биха предпочели: двамата големи играчи в световната политика да решат проблема Украйна-Русия помежду си, а оттам и за европейците.

Путин отрече да създава военен съюз с Китай

Путин отрече да създава военен съюз с Китай

Всичко е прозрачно и няма нищо тайно, изтъкна руският президент