Не създаваме никакъв военен съюз с Китай, всичко е прозрачно и няма нищо тайно. Това заяви руският президент Владимир Путин в коментар, излъчен днес по държавната телевизия, предаде Reuters.

"Да, имаме сътрудничество в сферата на военнотехническото взаимодействие. Ние не крием това", потвърди Путин.

Той отхвърли предположенията, че засилените връзки на Москва с Пекин в области като енергетиката и финансите означават, че Русия става прекалено зависима от Китайи допълни, че това са възгледи на "ревниви хора".

Мнозина са искали в продължение на десетилетия да обърнат Китай срещу Съветския съюз и Русия и обратно, изтъкна Путин. "Ние разбираме света, в който живеем. Ние наистина ценим нашите взаимоотношения и нивото, което те достигнаха през последните години", добави руският президент.

Той също така обвини САЩ и НАТО в стремеж да изградят нова глобална "ос", която според него прилича на съюза от Втората световна война между Германия, Италия и Япония.

Припомняме, че китайският президент Си Дзинпин бе на посещение в Москва, когато с руският си колега си обещаха по-тесни връзки, включително във военната сфера.

Вашингтон наскоро изрази опасения, че Пекин може да въоръжи Русия, нещо, което Китай отрича.

Путин и Си създават деспотична ос, за да подчинят света на авторитарен световен ред

Путин и Си създават деспотична ос, за да подчинят света на авторитарен световен ред

В Канада: Демократичните общества трябва да се изправят срещу предизвикателството, което виждаме по-ясно от всякога