На 31 март руският президент Владимир Путин одобри нова концепция за външната политика на Русия, която вероятно има за цел да подкрепи опитите на Кремъл да насърчи потенциална антизападна коалиция.

Това обобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Новата външнополитическа концепция представя Запада като антируска и международно дестабилизираща сила в много по-голяма степен, отколкото предишната външнополитическа концепция на Русия от 2016 г., и изрично заявява, че САЩ и техните "сателити" са разгърнали хибридна война, целяща да отслаби Русия.

Новият документ също така силно подчертава целта на Русия за създаване на многополюсен световен ред и подчинява на тази цел широките външнополитически цели на Русия, които включват прекратяване на предполагаемото господство на Съединените щати в световните дела.

В документа се твърди, че по-голямата част от човечеството е заинтересована от конструктивни отношения с Русия и че желаният многополюсен свят ще даде възможности на незападните световни сили и водещите регионални държави.

Преди това Путин използва срещите с китайския президент Си Дзинпин от 20 до 22 март, за да засили опитите за риторично обединяване на останалия свят срещу Запада, а новият документ вероятно цели да подкрепи опитите на Кремъл да засили предложенията към необвързаните държави за формиране на по-сплотен антизападен блок.

С указ Путин привика в армията 147 000 новобранци между 18 и 27 години

С указ Путин привика в армията 147 000 новобранци между 18 и 27 години

Картаполов, ръководител на комисията по отбрана, утвърждава, че новобранците няма да бъдат изпращани в Украйна

ISW оцени, че предложението на Путин за формиране на антизападен блок по време на посещението на Си в Москва не е било прието положително, тъй като Си е отказал да присъедини Китай към предвидения от Путин геополитически конфликт със Запада.

Намаляващата икономическа мощ на Русия и деградиралите военни усилия в Украйна продължават да предлагат малко стимули на държавите да проявят сериозен интерес към предложението. Кремъл вероятно реши да публикува новата външнополитическа концепция в навечерието на поемането на председателството на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), за да създаде информационни условия за бъдещи реторични усилия в ООН, насочени към формиране на антизападна коалиция.

ISW вече оцени, че Русия вероятно ще използва председателството си на Съвета за сигурност на ООН като метод за проекция на руската мощ.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко продължава да използва високопоставени публични изявления, за да представи Беларус като суверенна държава, въпреки че в момента тя е де факто окупирана от руски сили. Лукашенко повтори шаблонната реторика за това как той е равностоен партньор на руския президент Владимир Путин в защитата на Русия и Беларус, като изрично представи Беларус като мишена на западна хибридна война - наратив, който Лукашенко популяризира от 2020 г. насам.

Лукашенко заяви, че той и Путин взаимно са се договорили да разположат руски ядрени оръжия в Беларус, за да защитят "суверенитета и независимостта" на Беларус.

Четирима швейцарски банкери с присъди заради милионите в "Портфейла на Путин"

Четирима швейцарски банкери с присъди заради милионите в "Портфейла на Путин"

Последствия още от Panama Papers

Лукашенко също така заяви, че двамата с Путин са взели взаимно решение за частично разполагане на елементи от Регионалната групировка на войските (РГВ) на Съюзната държава в неуточнен район.

Лукашенко заяви, че никой не трябва да се притеснява, че Русия е "завладяла нещо" в Беларус, и заяви, че руските сили, които се обучават в Беларус под ръководството на беларуски офицери, са подчинени на беларуските сили.

Лукашенко вероятно се стреми да използва наратива, че Беларус е напълно суверенна държава и равноправен партньор на Русия в Съюзната държава, за да може да използва информационен лост и да поиска руските сили да напуснат Беларус след приключване на руската инвазия в Украйна. Лукашенко също така заяви, че подкрепя мирните преговори "възможно най-скоро" и предложи да помогне за посредничеството в преговорите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков незабавно отхвърли предложението на Лукашенко за прекратяване на огъня и посочи, че Кремъл не се интересува от сериозни преговори. На 31 март Песков отговори на въпрос за предложението на Лукашенко и заяви, че руските сили ще продължат да изпълняват мисиите си в Украйна.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев използва коментарите за изпращането на мироопазващи сили в Украйна, за да продължи информационните операции, които представят Запада като ескалатор. Медведев вероятно отговори на изявленията на Виктор Орбан от 31 март относно предполагаеми европейски дискусии за изпращане на мироопазващи сили в Украйна и заяви, че руските сили ще се насочат към хипотетичните мироопазващи сили.

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Кремъл си има Калининград, не му трябва Беларус, това единствено показва нервност и паника

Медведев заяви, че ръководена от Запада мироопазваща мисия в Украйна ще завърши с трагедии, напомнящи Югославия и други конфликти.

Основни изводи

  • На 31 март руският президент Владимир Путин одобри нова концепция за външната политика на Русия, която вероятно има за цел да подкрепи опитите на Кремъл да насърчи потенциална антизападна коалиция.
  • Президентът на Беларус Александър Лукашенко продължава да използва високопоставени публични изявления, за да представи Беларус като суверенна държава, въпреки че в момента тя е де факто окупирана от руски сили.
  • Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков незабавно отхвърли предложението на Лукашенко за прекратяване на огъня и посочи, че Кремъл не се интересува от сериозни преговори.
  • Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев използва коментарите за изпращане на мироопазващи сили в Украйна, за да продължи информационните операции, които представят Запада като ескалатор.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки по линията Сватово-Кремине.
  • Руските сили постигнаха успехи в района на Бахмут, а украинските сили възстановиха позициите си в района на Бахмут.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции по фронтовата линия Авдeeвка-Донецк.
  • Украинските удари срещу руските райони за съсредоточаване в Южна Украйна вероятно карат руската групировка в района да промени тактиката си, за да избегне риска от удари.
  • Руски официални лица продължават да заявяват, че руските сили не планират официална втора вълна на мобилизация.
  • Руски официални лица продължават да изпращат украински деца в лагери в Русия.