Четирима бивши мениджъри от клона на "Газпромбанк" в Цюрих са осъдени в Швейцария на седем месеца условно за недостатъчни финансов контрол при откриването и управлението на сметките на виолончелиста Сергей Ролдугин, смятан за един от "портфейлите" на Путин.

И четиримата получиха условни присъди с двегодишен изпитателен срок. Ако през това време някой от осъдените отново има проблеми със закона, присъдата ще бъде заменена с реално лишаване от свобода. И на четиримата са наложени глоби в различен размер, като най-голямата глоба е в размер на 540 000 швейцарски франка (близо 600 000 долара) и се дължи от бившия ръководител на клона на банката.

Съгласно швейцарското законодателство имената на обвиняемите не се съобщават, но е известно, че трима от тях имат руски паспорти, а четвъртият е роден в Швейцария. Адвокатите и на четиримата вече заявиха, че ще обжалват присъдата.

Швейцарското законодателство задължава банките в страната да отказват откриването на сметки на клиенти и да закриват вече открити сметки, ако има подозрения за истинския собственик на парите или за техния източник.

Въпреки това, както е посочено по време на съдебното заседание, между 2014 и 2016 г. Сергей Ролдугин е внесъл около 30 млн. долара в сметка в клон на швейцарска банка, без да даде задоволителни обяснения за произхода на тези средства.

Според съдията у него не е останало никакво съмнение, че Ролдугин не е истинският собственик на парите. Въпреки че фактът, че обвиняемите са знаели това, остава недоказан, според съдията те във всички случаи е трябвало да извършат задълбочена проверка на произхода на средствата, депозирани от клиента - но не са го направили.

Ролдугин бил попитан за първи път за произхода на парите едва през пролетта на 2016 г., в качеството си на собственик на сметките. От музиканта обаче не последвал отговор и през септември същата година ръководството на банката едностранно закрило сметките.

Едва през миналата 2022 г. самият Ролдугин заявява, че наистина е собственик на парите. Въпреки това, както отбелязва съдията, виолончелистът все още не е предоставил документите за произхода на средствата, поискани още през 2016 г.

Офшорният музикант

Името на Сергей Ролдугин изплува през 2016 г. след голямото изтичане на финансови документи, публикувани от Международен консорциум на разследващите журналисти - скандалът Panama Papers.

Няколко държави започнаха разследване заради Panama Papers

Няколко държави започнаха разследване заради Panama Papers

Скандалът избухна в неделя

Публикацията получи огромен отзвук и доведе до редица скандали на високо равнище по света, включително до оставката на министър-председателя на Исландия, чието име също се появи в публикуваните документи.

От същия набор от финансови документи - Досиетата Панама, стана ясно, че малко известният тогава руски виолончелист е официален собственик на две офшорни компании (International Media Overseas и Sonnette Overseas), които участват в изключително подозрителни транзакции на стойност милиони долари.

Журналистите бързо откриват, че Ролдугин е приятел от детинство на Владимир Путин. Известно е и, че Ролдугин е кръстник на Мария Воронцова, най-голямата дъщеря на Владимир Путин и бившата му съпруга Людмила Путина.

Въпреки това Кремъл винаги е отричал каквато и да е връзка между президента Путин и финансите на Ролдугин. Кремъл твърди, че средствата на Путин са публично достояние и той редовно декларира имуществото и заплатата си пред руските избиратели, а разкритията са израз на крайна путинофобия.

В книгата за Путин "От първо лице" се описва запознанството на бъдещия виолончелист с бъдещия президент и близкото им приятелство.

В документите на една от офшорните фирми, собственост на Ролдугин, обаче се посочва, че тя е създадена, за да защити "самоличността и поверителността" на крайния собственик и бенефициент на фирмата.

Самият виолончелист обаче увери репортерите, че не е бизнесмен, и предположи, че регистрираните на негово име фирми може да са били използвани от някой друг.

В миналото Путин е наричал Ролдугин приятел, брилянтен музикант и благодетел, който честно спечелил известна сума пари като миноритарен акционер в руска компания.

Как с „Россия” Путин стана богат

Как с „Россия” Путин стана богат

Разследването е установило