Пазарният регулатор на Швейцария обяви, че е забранил на представителството на руската банка "Газпромбанк" в алпийската република да придобива нови частни клиенти заради опасения за пране на пари за период от 10 години, което е станало ясно от изтеклите "Досиета Панама", съобщава "Асошиейтед прес".

Това решение бележи първия път, в който швейцарският пазарен регулатор FINMA конкретно идентифицира каквато и да е компания за нередности след изтичането на "Досиетата Панама", които разкриха укриването на данъци в световен мащаб, включително от членове на приближения кръг на руския президент Владимир Путин.

От FINMA заявиха, че са станали ясни "сериозни недостатъци в процесите срещу прането на пари" по отношение на частните клиенти на "Газпромбанк" в Швейцария.

Според регулатора банката не е успяла да извърши "адекватни икономически разяснения за бизнес отношенията и сделките с повишен риск от пране на пари".

От FINMA допълниха, че са разследвали 30 банки след разкритията на "Досиетата Панама". "Газпромбанк" е била единствената, която е санкционирана.