Четирима бивши банкери от вече затворения швейцарски филиал на голяма руска банка бяха изправени пред съда по обвинения, че не са проверявали правилно сметки, открити на името на руски челист с дългогодишни връзки с президента Владимир Путин, съобщава АП.

Процесът в окръжния съд в Цюрих в сряда произтича от информация за тайни финансови потоци, разкрит от Panama Papers през 2016 г., в която е замесен музикантът и приятел от детството на Путин Сергей Ролдугин. Отне години на прокурорите да разплетат мрежата от пари и да отнесат случая в съда.

Процесът отваря рядък прозорец към обвиненията от Панамските документи, че член от приятелския кръг на Путин е помогнал за прехвърлянето на милиони в чужбина и че финансовите служители може да са си затваряли очите за подобни притоци. Путин отхвърли обвиненията.

Както преди, така и откакто Путин заповяда нахлуване в Украйна, западните държави наложиха санкции срещу олигарси и други, които имат близки връзки с неговото правителство, включително Ролдугин. Министерството на финансите на САЩ описва Ролдугин като "част от система, която управлява офшорното богатство на президента Путин".

Бившите служители на Газпромбанк - трима родени в Русия и един роден в Швейцария, чието име не може да бъде назовано според швейцарското законодателство - са обвинени в това, че не са проверили адекватно дали Ролдугин, който е бил клиент на банката от 2014 до 2016 г., действително притежава активите в сметки.

Документите, подадени при отварянето на сметките, изброяват очаквани транзакции от 11,5 милиона швейцарски франка (12,2 милиона долара). Обвинителният акт не посочва колко от това може да е пристигнало в банката.

"Обществено известно е, че руският президент Путин официално има доход от малко над 100 000 швейцарски франка и не е богат, но всъщност има огромни активи, управлявани от хора, близки до него", според обвинителния акт.

В документа се казва, че Газпромбанк е поддържала сметките въпреки "обилните" медийни съобщения за връзката на Ролдугин с Путин, включително че той е кръстник на една от дъщерите на Путин.

Документите на банката посочват приходите на Ролдугин като 1 милион швейцарски франка годишно, активите му - 10 милиона франка и професията му като музикант, което показва, че паричните потоци "по никакъв начин не са правдоподобни като собствено богатство на Ролдугин" и че начинът, по който са били структуриран сметките сочи, че е бил използван като "човек за сламка", показва обвинителният акт.

Цитирана е и статия от New York Times, публикувана през 2014 г., в която се цитира Ролдугин, че не е имал милиони. Той е регистриран като действителен собственик в сметките на две компании, едната базирана в Панама и една в Кипър.

През 2016 г., когато докладите посочиха Ролдугин като собственик на 2 милиарда долара в офшорни активи, Путин отрече да има каквито и да било връзки с офшорни сметки и описа изтичането на информация от Panama Papers като част от усилията на Запада да отслаби Русия.

Путин отбеляза, че въпреки че името му не фигурира в нито един от документите, изтекли от панамска адвокатска кантора, западните медии твърдят за участието му в офшорен бизнес.

Путин каза, че Ролдугин не е направил нищо лошо и подчерта, че се гордее с музиканта, който харчи личните си пари за развитие на културни проекти в Русия.

В сряда Кремъл не коментира процеса срещу четиримата бивши банкери.

Прокуратурата иска подсъдимите да получат седем месеца лишаване от свобода условно.

Години наред Швейцария се опитва да изчисти репутацията си на тайно убежище на милиарди неправомерно придобити или изпрани пари, включително чрез законодателство, което изисква от банкерите да проверяват внимателно произхода на средствата, свързани с "политически експонирани лица".

В един нашумял случай швейцарските прокурори помогнаха за разбиването на милиарди, свързани с бившия министър-председател на Малайзия Наджиб Разак, в така наречения скандал 1MDB.

Швейцарският филиал на Газпромбанк обяви през октомври, че прекратява дейността си след консултации с швейцарския регулатор на финансовия пазар FINMA.