Руският президент Владимир Путин отрече да има връзка с офшорни сметки, свързани с аферата „Панамски документи” (Panama Papers), цитиран от АП и ТАСС.

"Вие всички тук журналисти сте се събрали и знаете, че това е информационен продукт. И ето, и до офшорките стигнахте. Покорни слуги там няма да откриете, но не за това да говорим. Задание обаче има. Какво направихте? Произведохте информационен продукт – попаднахте на познати и другари”, каза той иронично на медийния форум „Истина и справедливост”.

Според него изтеклите документи са част от усилия на Запада да отслаби Русия.

Нашите опоненти преди всичко са обезпокоени за единството и целостта на руската нация. Те се опитват да ни разтърсят отвътре, да ни направят по-податливи”, изтъкна той.

„Има определен приятел на президента на Русия. Той направи такива и такива неща, и вероятно тук има корупционен елемент. Но няма никакъв елемент на корупция”, обрисува той обвиненията към него.

Путин подчерта, че е горд от хора като Сергей Ролдугин, който е похарчил всички пари, които е спечелил, за да закупи музикални инструменти в чужбина и да ги донесе в Русия. Според него Ролдугин не е направил нищо лошо.

Руският лидер за първи път коментира аферата.

Ролдугин е сред най-близките хора на Путин. Той е професионален музикант - челист и през 1985 година става кръстник на първородната дъщеря на Путин - Мария.

Според разкритите „Панамски документи” Сергей Ролдугин е в центъра на мрежа от офшорни фирми, регистрирани в Панама. Смята се, че Путин има няколко милиарда долара в такива фирми.

Името на президента на Русия не е включено в документите, но според Международния консорциум на разследващите журналисти някои от най-близките съюзници на Путин са замесени в офшорни финансови схеми.

Путинофобията на Запад безпрецедентна, коментира Кремъл Panama Papers

Путинофобията на Запад безпрецедентна, коментира Кремъл Panama Papers

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

По-рано тази седмица Кремъл определи обвиненията като „Путинофобия”.