Медийните информации, свързващи руския президент Владимир Путин с офшорни транзакции за милиарди долари, целят дискредитиране на държавния глава преди предстоящите избори в Русия.

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от световни агенции.

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери
Обновена

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери

Изтичане на документи се превърна в бомба

Според него нищо ново или конкретно за руския президент Владимир Путин в изтеклите документи по аферата Panama Papers.

Вчера медии разкриха, че руският лидер е свързан с укриване на около 2 милиарда долара чрез свои приятели.

Песков иначе подчерта, че Путин е „основна цел” в изнесените документи с цел "дискредитирането" му. 

Публикациите са насочени към руската аудитория и въпреки че Путин фактологически никъде не фигурира в разпространената информация, той е основната цел на тази дезинформация, особено в контекста на предстоящите парламентарни избори и в контекста на дългосрочна перспектива - имам предвид президентските избори след две години, изтъкна той.  

Говорителят смята, че публикациите в чуждестранните медии целят да дестабилизират ситуацията, но работата в тази посока е малко ефективна и едва ли е способна да окаже негативно влияние върху ситуацията в Русия.

Ние очаквахме по-впечатляващ резултат от тази журналистическа общност, те изнесоха малко нови неща. Тази Путинофобия в чужбина достигна до такъв момент, че в действителност е табу да се каже нещо добро за Русия или за някакви действия на Русия, или руски постижения. Но трябва да се кажат лоши неща, много лоши неща и когато няма какво да се каже, трябва да се измисли. Това е очевидно за нас”, каза още Песков.

По думите му изнасянето на документите е част от заговор, свързан със западни разузнавателни агенции, който цели дискредитирането на руския лидер.