Руският президент Владимир Путин подписа в четвъртък указ за военна служба на още 147 000 мъже, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Мъжете на възраст между 18 и 27 години, които не са в резерва на армията и "подлежат на наборна служба", ще бъдат назначени между 1 април и 15 юли. Путин също така инструктира армията да уволнява войници, "чийто срок на военна служба е изтекъл".

Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, утвърждава, че новобранците няма да бъдат изпращани в Украйна.

Медведев: Нашата армия трябва да стане по-голяма

Медведев: Нашата армия трябва да стане по-голяма

Русия има нужда от повече наборници в армията

Процесът на набор в Русия се основава на лотарийна система. Допустимите лица ще бъдат избрани на случаен принцип и ще трябва да служат 12 месеца. Наборниците могат също да бъдат изпратени да служат в други части на страната, включително нестабилния регион на Северен Кавказ, където руските военни сили в момента участват в продължаващи конфликти.

В допълнение към задължителната военна служба в Русия има и договорна система, която позволява на хората да участват доброволно за военна служба.

Пролетната наборна служба е ежегодно събитие в Русия и има за цел да поддържа числеността и готовността на въоръжените сили на страната. На наборната служба се гледа и като на патриотичен дълг от много руснаци, които вярват, че службата в армията е важна част от националната идентичност.

По-рано този месец Картаполов внесе законопроект, който предлага увеличаване на възрастовата група за наборна служба до мъже на възраст 21-30 години. Ако бъде приет, законът ще влезе в сила в началото на 2024 г.

Британското разузнаване: Русия запълва недостига на жива сила в армията с доброволци

Британското разузнаване: Русия запълва недостига на жива сила в армията с доброволци

Планира се набирането на 400 000 доброволци