Армията, базирана на наборна военна служба, отговаря на нуждите на Русия, но тя трябва да бъде по-голяма. Това заявява заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в интервю за руски медии, включително ТАСС, и потребители на ВКонтакте.

"Според мен в момента смесена армия, основана както на наборна служба, така и на договор, е подходяща за успешната защита на отечеството ни", казва Медведев, но допълва - "Нашата армия трябва да стане по-голяма." И заявява, че така или иначе числеността е определена на не по-малко от 1,5 млн. души.

Медведев заяви, че специалната военна операция, както Кремъл нарича войната си в Украйна, е оказала "най-значително влияние" върху подходите за формиране на руските въоръжени сили, "защото силата на армията се проверява по време на военни операции".

Припомняме, че военният министър Сергей Шойгу излезе с план за реформа в руската армия, с който цели да увеличи числеността на армията до един милион и половина души между 2023 и 2026 г., което е увеличение с 11% спрямо обявеното само преди няколко месеца. Самият военен бюджет на РФ за тази година е драстично по-голям.

Реформата в руската армия - Москва се мобилизира за след войната в Украйна

Реформата в руската армия - Москва се мобилизира за след войната в Украйна

Лондон: На Шойгу ще му е трудно да събере 1.5 млн. войници

Освен това в интервюто си Медведев заявява, че всеки, който е класифициран като "чуждестранен агент" в Русия, вече не трябва да има право да печели пари в самата страна. В бъдеще това трябва да бъде посочено директно в законодателството.

Искането на Медведев би означавало и допълнителна забрана за публикуване за критиците на Кремъл в Русия. В интервюто си Медведев с възмущение дава пример с руския писател Борис Акунин, "който напусна, проклинайки страната, специалната военна операция и въоръжените сили", но въпреки това книгите му все още били достъпни и се продавали в Русия.

Спорният закон за "чуждестранните агенти" служи за заклеймяване на хора, медии и неправителствени организации в Русия, които не са лоялни към линията на Кремъл, а след началото на войната срещу Украйна през 2022 г. черният списък значително набъбна. В момента в черния списък на руското Министерство на правосъдието фигурират над 160 организации и над 250 лица.

Медведев: Руските войски ще стигнат до Киев и Лвов, ако трябва

Медведев: Руските войски ще стигнат до Киев и Лвов, ако трябва

Съюзникът на Путин пита украинците искат ли да отворят кутията на Пандора

В последните няколко дни Дмитрий Медведев е изключително активен ежедневно изказвайки се пред руски медии и публикувайки позициите си в социалните мрежи. На вълни тази активност се проявява от началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г., след като в продължение на две години бившият премиер и президент беше оставен в коридорите на Кремъл

Последно Медведев коментира: 

Заповедта на Международния наказатален съд за ареста на Владимир Путин 

Увеличаването на производството на оръжия и танкове

Сроковете и целите на т.нар. специална военна операция

Отношенията със Запада и Изтока.

Путин заговори за разпад на Русия и ликвидиране на руския народ

Путин заговори за разпад на Русия и ликвидиране на руския народ

Имало планове, разписани на хартия - от кого остава неясно