Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който възложи на руското правосъдно министерство да води регистър на чуждестранните медии, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти.
Документът е с дата 2 декември, публикуван е на интернет-портала за правна информация, съобщи newsru.com.

Горната камара на Русия прокара медийния закон за чуждите агенти

Горната камара на Русия прокара медийния закон за чуждите агенти

Законопроектът засяга медии като Voice of America и Radio Free Europe/Radio Liberty

В съответствие с текста на заповедта, Министерството на правосъдието "създава процедура за прилагане на чуждестранните медии, изпълняващи функциите на чужд агент, според разпоредбите на Федералния закон от 12 януари 1996 г.".
Той е за нетърговски организации и цели "регулиране на правния статут на организация с нестопанска цел, която изпълнява функциите на чуждестранен агент".

Русия предупреди US медии, че ще ги обяви за чуждестранни агенти

Русия предупреди US медии, че ще ги обяви за чуждестранни агенти

В отговор на подобни действия на САЩ

Също така, според документа, Министерството "поддържа регистър на чуждестранните медии, изпълняващи функциите на чуждестранен агент, включително вземане на решение за включване в него на изключените чуждестранни медии".

Путин се подписа под медийния закон за чуждите агенти

Путин се подписа под медийния закон за чуждите агенти

Новият закон не засяга работата на руските медии

На 25 ноември Путин подписа закон, който разпорежда статута на чуждестранните агенти за средствата за масова информация, работещи в Русия. Законопроектът без проблем премина всички четения в парламента. Държавната дума на 15 ноември уверено прие поправки на второ и трето четене, а гласуването в Съвета на Федерациите на 22 ноември бе почти единодушно - само един сенатор се въздържа.

В Русия настояват "Макдоналдс" и KFC да бъдат обявени за чужди агенти

В Русия настояват "Макдоналдс" и KFC да бъдат обявени за чужди агенти

Насаждали у руснаците вредни хранителни навици и чужди ценности

По данни на пресата, руското правосъдно министерство вече предупреди редица медии за приетите поправки и за това, че може да бъдат разпространени нови правила.
Както се съобщава, информирани са радио "Свободна Европа" (радио "Свобода", телевизия "Настоящее время", проект на Руската служба на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" и "Гласът на Америка", "Фактограф", регионалните проекти на радио "Свобода", "Крым.Реалии", "Сибирь.Реалии", "Idel.Реалии" и "Кавказ.Реалии".

Разработените норми са ответни мерки на искането от правосъдното министерство на САЩ и RT America - американския филиал на руската телевизионна компания - регистрирана в качеството на чуждестранен агент в САЩ.
По-късно кореспондентите на телевизия RT бяха лишени от акредитация за конгреса на САЩ. В Държавната дума решиха да действат огледално и предложиха да се забрани на американски журналисти да посещават долната камара на руския парламент.

Русия приема на второ четене медийния закон за чуждестранните агенти

Русия приема на второ четене медийния закон за чуждестранните агенти

Русия, която отрича намеса в американските избори, заяви, че ще реагира срещу действията на САЩ

Газета.ру припомня, че по-рано бе съобщено, че в Латвия има предложение руските медии да бъдат със статут на чуждестранни агенти.