Забраняват на американските журналисти да посещават руската Дума, съобщи РИА Новости.

Законопроектът ще бъде разгледан в понеделник. Във вторник ще бъде внесен за разглеждане от Съвета на държавната Дума, а в сряда - на пленарно заседание на долната камара. Депутатите ще препоръчат подобна мярка да бъде приета и в регионалните законодателни събрания.

Путин се подписа под медийния закон за чуждите агенти

Путин се подписа под медийния закон за чуждите агенти

Новият закон не засяга работата на руските медии

Тази стъпка е отговор на отнетите акредитации на журналистите от RT в конгреса на САЩ след регистрация на телевизията като международен агент. Съответното уведомление е получил директорът на информацията на RT America Михаил Солодовников.

В Кремъл заявиха, че са "дълбоко разочаровани" от решението на американските власти. След това в парламента и във Външното министерство на Русия обясниха за ответните мерки на действията на Вашингтон.

Отнемането на акредитациите е отговор на политиката на Вашингтон на руските медии. По-рано американското министерство на правосъдието включи в списъка на чуждестранните агенти телевизия RT и партньорската й компания Sputnik — Reston Translator. Конгресът проведе изслушване по повод възможното влияние на RT на президентските избори.

Русия предупреди US медии, че ще ги обяви за чуждестранни агенти

Русия предупреди US медии, че ще ги обяви за чуждестранни агенти

В отговор на подобни действия на САЩ

В отговор на действията на Вашингтон в Русия приеха закон, според който чуждестранните медии могат да бъдат признати за чужди агенти, ако финансирането им е от чужбина.