Може да се наложи руските сили да напреднат към украинските градове Лвов или Киев, "за да бъде унищожена заразата". За това предупреди заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Той отказа да спекулира относно каквито и да било срокове на "специалната операция" на Русия занапред.

По негови думи, въпреки че доставката на оръжие на Украйна не представлява участие във войната, "ако военни специалисти се съгласят с тези оръжия, това е пряко доказателство за участие в конфликта".

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия призова украинците да се замислят дали искат да "отворят кутията на Пандора", като използват боеприпаси с обеднен уран, доставени от техните западни съюзници.

"Мисля, че в момента хората, които все още са в държавата Украйна, трябва да се замислят дали искат да се използват такива оръжия. Именно те отварят кутията на Пандора", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Медведев поясни, че въпреки че подобни боеприпаси не са класифицирани като ядрени оръжия, те могат да създават ядрени отпадъци.

Медведев посочи опита от предишното им използване по време на нахлуването на НАТО в Югославия през 1999 г.

Шойгу плаши света с ядрен сблъсък

Шойгу плаши света с ядрен сблъсък

Заради британските снаряди с обеднен уран за Украйна

"Няма окончателни оценки и забрана за тези оръжия. Но дългосрочните последици може да са много тежки, тъй като хората от Сърбия, жители на бивша Югославия, сега съобщават за значително увеличение на раковите заболявания на тяхна територия", предупреди той.

По негови думи ядрото от обеднен уран в тези снаряди е изключително добро за пробиване на танкова броня. Проблемът обаче бил, че генерира ядрени отпадъци и няма точна информация доколко представлява опасност.

"Защо се нарича "обеднен уран"? Защото е по-малко радиоактивен от другите изотопи. Но въпреки това остава радиоактивен и произвежда радиоактивни отпадъци", изтъкна Медведев.

Той бе категоричен, че оръжията, доставени на Киев, и чуждестранните оръжейни специалисти, пристигащи с тях, са легитимни цели за руските военни.

Медведев с цитати от Сталин увеличава производството на танкове и ракети

Медведев с цитати от Сталин увеличава производството на танкове и ракети

Украйна е част от Русия, а единната руска нация е разделена от изкуствени граници

"Абсолютно очевидно е, че това (западните доставки на оборудване и оръжия в Украйна) е пряко участие в конфликта", отсече Медведев. "Ако военни специалисти отидат там заедно с оръжията, това е пряко доказателство, че страната е въвлечена в конфликта. Следователно, ако на територията на Украйна заедно с чуждестранни специалисти бъдат докарани системи "Пейтриът" или други оръжия за поразяване, те със сигурност са легитимна цел и подлежат на унищожаване", подчерта той.

По негови думи тези чуждестранни специалисти "са бойци, врагове на нашата държава".

"Те трябва да бъдат елиминирани. Ако американски или полски войник се появи там, той трябва да бъде елиминиран. Няма друг начин. Тук не може да става въпрос за конфликт между Русия и НАТО. Щом е натовски войник - нека си стои там. Затова независимо дали става въпрос за самолети, или за снаряди с обеднен уран - това означава участие в конфликта срещу страната ни", обобщи политикът.

Изучихме оръжията на Запада парче по парче, доволен Медведев

Изучихме оръжията на Запада парче по парче, доволен Медведев

Твърденията, че Русия е изчерпала ракетите си и е спряла производството били смехотворни

С налагането на своите антируски санкции Западът очевидно се бори срещу обикновените граждани, посочи той и допълни, че Западът принуждава руснаците да купуват стоки на завишени цени, блокира банковите им сметки и ограничава международните им пътувания.

"Ето защо е абсолютно очевидно, че западният свят води битка с гражданите на нашата страна. Западът мрази нашия народ и всички трябва да разберат това. Не става въпрос само за някои държавни служители - те мразят всички ни и никога не трябва да простим това", категоричен бе Медведев.

Той призна, че е изненадан "от степента на цинизъм", демонстриран от Запада.

"Те заявяват: "Ние наказваме руското правителство. Президентът и останалата част от неговия екип трябва да бъдат санкционирани." Добре, разбирам, те са свободни да го направят. Но в действителност кой е истинската цел на тези санкции? Това са гражданите на нашата страна, без пряко участие в политиката и може би дори с противоположни мнения за текущите събития", посочи Медведев.