Държавните агенции продължават да публикуват на части пространното интервю на Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност. Самото си интервю Медведев публикува и в профила си в "Вконтакт". 

Обективно погледнато, Украйна е част от Русия, въпреки че по исторически и геополитически причини единната руска нация е разделена от изкуствени граници. "Украйна е част от Русия като цяло, нека бъдем честни, тя е част от Русия", отбеляза той и допълва, че заради исторически и геополитически причини "ние дълго време се примирявахме с факта, че живеем в различни апартаменти".

Според Медведев страните са били принудени да се съобразяват с "измислените граници" на територии, които винаги са били част от Руската империя, с изключение на някои области, които са се появили в резултат на Втората световна война. Той допълни, че тези територии са били населени с първоначалното руско население и винаги са били част от Руската федерация "в тесния смисъл на думата - Велика Русия, а не Малката Русия".

И Медведев очертава общия руско-китайски фронт на отбрана

И Медведев очертава общия руско-китайски фронт на отбрана

Западът иска да разпарчетоса Русия

Дълго Медведев разсъждава и за възможностите на военната индустрия и съответно на армията на Руската федерация. Русия планира да произведе 1 500 танка тази година за войната срещу Украйна. "Военно-промишленият комплекс работи на високи обороти", заяви заместник-ръководителят на Съвета за национална сигурност Дмитрий Медведев.

Медведев е убеден, че руският танк Т-90М "Прорив" превъзхожда западните танкове "Леопард" и "Ейбрамс" - "По мое мнение той е най-добрият танк в света в момента. В света! Със сигурност е по-добър от "Леопард", "Чалънджър", "Ейбрамс". Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност въпреки че оценява доставените на Украйна комплекси HIMARS (MLRS) като "достойно оръжие", убеждава, че на тях руската военна промишленост може да противодейства с подобни собствени оръжия, които не отстъпват по точност и обсег на действие.

Според политика сега се води война с прецизни оръжия и то не само с ракети, "които летят надалеч и точно, но и със снаряди от същия вид". Като пример дава управляемата ракета "Краснопол" показва много висока ефективност при поразяване на близки цели. Или пък цял набор от други разработки, включително и най-новото в областта на многоцелевите ракетни установки", каза той.

При сегашните обстоятелства "най-важното е всичко това да бъде произведено сега в необходимите обеми", като за тази цел се пускат в действие нови производствени мощности, а военнопромишленият комплекс на Руската федерация ще успее. И дава като пример Втората световна война, когато се е говорело същото - че на СССР не са достигали боеприпаси и оръжия.

"На Съветския съюз му трябваха няколко години, за да постигне поне равновесие с хитлеристка Германия по време на Великата отечествена война, това не стана за една нощ - появиха се Т-34, "Катюша" и т.н.", каза Медведев.

Изучихме оръжията на Запада парче по парче, доволен Медведев

Изучихме оръжията на Запада парче по парче, доволен Медведев

Твърденията, че Русия е изчерпала ракетите си и е спряла производството били смехотворни

Медведев заяви също, че знае и как да насърчи ръководствата на отбранителните предприятия да работят още по-добре. И заявява, че това ще направи с помощта на телеграмите на Йосиф Сталин, които той е изпращал на директорите на заводи по своето време.

"Наскоро прочетох телеграмите на върховния главнокомандващ Йосиф Сталин по въпросите на отбранително-промишления комплекс. Няма да ви казвам сега, искам да прочета тези телеграми на директорите на нашите заводи, за да ги ободря. Те заслужават да бъдат цитирани", сподели той.

В интервюто си Медведев говори и за евентуалния арест на лидера на Кремъл Владимир Путин след заповедта на Международния наказателен съд. Той посочва Германия, като възможност, и заявява, че това би било равносилно на "обявяване на война" срещу Русия. "В такъв случай Русия ще изстреля ракети по Бундестага и канцлерството", заплаши бившият президент.

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Заповедта за арест на Путин срива системата на международните отношения