В социалните мрежи активно се разпространяват снимки и видео кадри от влак, на чиито товарни платформи може да се видят десетки танкове, пътуващи от Далечния изток, очевидно към Украйна, към фронта, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Военни експерти твърдят, че са идентифицирали транспортираните бронирани машини: това са стари съветски танкове Т-54 и Т-55, пуснати на въоръжение през 1946 и 1958 г. съответно.

Най-вероятно те никога не са участвали в истински битки, но са били използвани от регионалните власти за военни паради или дори са стояли в музеи.

Появата на танкове Т-54 и Т-55, не е първият път, когато Русия изважда от складове стари бронирани машини и ги изпраща на война. По-рано танкове Т-62М, които са дълбока модернизация на Т-55, вече са виждани, включително и на фронта в Украйна.

От украинска страна във войната участват словенските М-55С, които също са подобрена версия на Т-55. Германският "Леопард-1", чиято доставка на Украйна беше договорена от западните страни, въпреки че принадлежат към по-късно поколение, също са много остарели в сравнение със съвременните танкове.

Танковете Т-62 и М-55 са много различни от базовата версия. На първо място, това се отнася до оръдието. 100 мм-вото Д-10Т, с което са въоръжени Т-55 и Т-54, някога е било отлично оръжие. Проблемът е, че това време е 40-те години на миналия век. И Т-62, и М-55 получиха нови оръдия с много по-добри характеристики, които ги доближават поне малко до съвременните танкови оръдия.

При тези две версии са подобрени и други параметри, за да отговорят на изискванията на оръжията от 60-те години.

Норвегия праща 8 Leopard-2 на Киев

Норвегия праща 8 Leopard-2 на Киев

Норвежката армия не е забравила и собствените си нужди

Войната в Украйна обаче е конфликт, в който количеството има значение, така че в Русия на фронта могат да бъдат изпратени както едва обучени мобилизирани войници, така и танкове от 50-те години, извадени от складовете.

Според тази логика в крайна сметка танкът е каруца с оръдие и следователно той във всеки случай ще може да подкрепи пехотата при щурма на укрепени позиции.

Съвременните средства за борба с танкове през последния половин век обаче са отишли ​​толкова далеч напред, че бронираните машини от това поколение ще бъдат много лесна мишена за тях. Да, Т-55 вероятно ще бъдат преоборудвани - върху тях ще се инсталират динамични защитни устройства, без които ще станат жертва дори на конвенционален гранатомет РПГ-7 и може би ще претърпят други промени.

Но превръщането на оръжие, предназначено за битките през 60-те години на миналия век, в нещо, което може да играе сериозна роля на бойното поле през 2020-те години, е просто невъзможно.

Може да има и друг смисъл в изпращането на Т-54 и Т-55 на фронта - много по-лесно е управлението им да се овладее от мобилизираните. Съвременните танкове от семействата Т-72, ​​Т-80 и Т-90 са твърде сложни, за да бъдат поверени на хора, които ще имат относително малко време да се научат да ги карат и да стрелят с тях.

Ето защо е много вероятно екипажите на тези машини да не са професионални, което означава, че няма да могат да използват на 100% потенциала дори на толкова стари танкове.

Великобритания дава на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове

Великобритания дава на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове

Лондон готви още поне 2,3 млрд. долара военна помощ за Киев