Германското правителство е одобрило доставката на Киев на 88 от старите си танкове "Леопард 1", съобщиха местните медии, цитирани от европейската редакция на "Политико".

Този ход допълнително сигнализира за обръщане на политиката на Берлин относно танковете за Украйна, девет дни след като офисът на федералния канцлер обяви, че ще страната изпрати една рота (14) танкове "Леопард 2" в Киев като част от европейска коалиция.

Берлин е одобрил плановете на германския производител на оръжия Rheinmetall да продаде десетки от по-старите Леопарди на Киев, след като бъдат ремонтирани, на обща цена над 100 милиона евро, съобщи Süddeutsche Zeitung, цитирайки "правителствени източници".

И все пак това рискува да създаде затруднения в доставките, тъй като "Леопард 1" вече не се произвеждат и техните снаряди имат различен калибър от по-новите "Леопард 2", обяснява вестникът.

Германското правителство също обмисля обратното изкупуване на 15 танка "Гепард", които е продало на Катар, но може също да се сблъска с някои проблеми там, тъй като боеприпасите за тях се произвеждат в Швейцария, която досега е отказвала да одобри реекспорт за Украйна на основание, че това би нарушило нейния неутралитет. Някои швейцарски депутати обаче настояват страната да преразгледа позицията си.

След седмици на интензивен натиск от страна на своите партньори, Германия обяви миналата седмица, че ще одобри доставката на около 80 танка "Леопард 2" на Украйна, включително около 14 собствени танка, като част от коалиция от европейски държави. Тъй като танковете са германско производство, други страни, желаещи да ги изпратят в Украйна, се нуждаят от одобрението на германското правителство.

Киев притиска своите съюзници да изпратят танкове от месеци, заявявайки, че се нуждае от стотици, за да се изправи срещу потенциална руска контраофанзива през пролетта.

Обединеното кралство също обеща да изпрати на Киев 14 танка "Чалънджър 2", докато САЩ заявиха, че ще изпратят 31 танка M1 "Ейбрамс".

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Подробен технически анализ