Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви в сряда, че 31 основни бойни танка Abrams ще бъдат предоставени на Украйна, в ход, координиран с неотдавнашните доставки на оръжия от европейските съюзници.

Според президента танковете, които ще бъдат доставени, са еквивалентни на един украински батальон и са "най-боеспособните танкове в света".

Силите на Киев също ще бъдат снабдени с придружаващи части и обучение за активно поддържане на танковете Abrams, а доставката ще отнеме време, което ще се използва, за да се гарантира, че "украинците са напълно подготвени".

Президентът подчерта, че САЩ и Европа са "напълно, напълно, тотално" обединени, въпреки очакванията на Москва за обратното. Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за предоставянето на два танкови батальона Леопард 2, като каза, че Берлин "наистина се засили".

Байдън каза, че група от 50 държави всяка прави "значителен собствен принос за целостта на Украйна". "Искам да благодаря на всеки член на тази коалиция, че продължава да се засилва", коментира Байдън, цитиран от СиЕнЕн.

Той каза, че следните страни изпращат военно оборудване и оръжия:

Обединеното кралство: Дарява танкове Challenger 2 на Украйна.

Франция: Допринася AMX-10, бронирани бойни машини и критични системи за противовъздушна отбрана.

Германия и Съединените щати: танкове Leopard и Patriot

Холандия: Пейтриът и пускови установки

Полша: Изпращане на бронирани машини

Швеция: Дарение на бойни машини на пехотата

Италия: Предоставяне на артилерия

Дания и Естония: Изпращане на гаубици

Латвия: Осигуряване на ракети Стингър

Литва: Предоставяне на противовъздушни оръдия

Финландия: Обяви своя най-голям пакет от помощ за сигурността до момента

Байдън добави: "Франция, Канада, Обединеното кралство, Словакия и Норвегия и други дариха критични системи за противовъздушна отбрана, за да помогнат за осигуряването на украинското небе и да спасят живота на невинни цивилни, които буквално са целта - целта на руската агресия."

Западните съюзници на Украйна ще изпратят на страната общо около 80 танка Леопард 2, съобщи основната управляваща партия в Германия. "Два батальона (общо около 80 основни бойни танка) от типа Leopard-2-A6 трябва да бъдат доставени бързо", каза Социалдемократическата партия (SPD) в Twitter. "14 от тях идват от запасите на Бундесвера. В допълнение, германското правителство дава разрешение на други страни да доставят на Украйна свои собствени танкове Leopard".

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Поредната помощ дава зелена светлина за използване на нападателни оръжия срещу Крим

Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм, който току-що се завърна от Украйна, каза пред СиЕнЕн, че вярва, че германците и американците изпращат танкове в Украйна, бележи "повратна точка във войната".

"Това, което се случи, е голяма сделка", каза републиканецът от Южна Каролина. "Накарахте германците и Съединените щати да вземат решение, което отдавна е чакано. Всички сме вътре."

Той добави, че "иска да направи комплимент на президента Байдън" за предприемането на тази стъпка.

Греъм каза: "Току-що се върнах от Украйна миналата седмица, танковете ще бъдат определящи резултата от военна гледна точка. С танковете те имат шанс да си върнат земята. Без танковете войната щеше да бъде дълга."

Греъм каза, че решението на Германия да предостави танкове е "признание, че не можем да бъдем тормозени от Путин". "Това е цялостен подход за подпомагане на Украйна с оръжията, от които се нуждаят".

Той също така отбеляза, че американските законодатели ще трябва скоро да приемат друго допълнение към Украйна, въпреки че някои републиканци изразиха противопоставяне на изпращането на повече помощ.

"Ще ни трябва такъв през следващите няколко месеца", каза той, добавяйки, че има "елемент от Конгреса, който повтаря настроенията на изолационистите от Втората световна война." Въпреки това, каза Греъм, той усеща "двупартийна решимост, която не съм усещал или виждал преди."

"Нашите колеги от Демократическата партия, честно казано, бяха страхотни за Украйна и аз го оценявам", каза той.

Греъм добави: "Тези, които се противопоставят на изпращането на повече пари, трябва да ми кажат какво ще се случи, ако Путин спечели. Каква е цената на победата на Путин в Украйна? Ще бъде ли по-вероятно Китай да нахлуе в Тайван? И това има ли значение? Така че ще дебатирам с моите колеги."

Русия порица "изключително опасното" решение на Германия за танковете

Русия порица "изключително опасното" решение на Германия за танковете

Украйна приветства първата стъпка към танкова коалиция