Германия ще изпрати танкове Leopard в Украйна. Решението се отнася най-малко до танкове Leopard 2 A6.  Това съобщи Spiegel, като се позова на свои източници.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се съгласят с Германия в доставката на своите танкове Leopard на Киев, съобщава списанието.

Освен това, Берлин ще позволи на други страни като Полша да направят същото.

Потокът на оръжия в Украйна се увеличи от западния свят.

Беше съобщено, че САЩ клонят към предоставяне на танкове Abrams на Украйна. Имаше дипломатическо задръстване между САЩ и Германия, тъй като САЩ смятаха, че танковете Ейбрамс са твърде сложни за изпращане в Украйна. Това възпрепятства Германия да предостави своите танкове Leopard.

Германия даде зелена светлина за танкове за Украйна

Германия даде зелена светлина за танкове за Украйна

Полша и Чехия могат да изпратят 30 Leopard-а

Тъй като САЩ променят позицията си, изглежда задръстването е прекъснато.

Припомняме, че преди ден стана ясно, че германското правителство няма да възрази, ако Полша предостави на Украйна танкове Leopard 2. Това заяви в интервю за LCI германският министър на външните работи Аналена Бербок.

На въпроса какво ще се случи, ако Полша изпрати танкове Leopard 2 без разрешението на Германия, Бербок отговори: "Този въпрос все още не е зададен, но ако бъде зададен, няма да пречим."

В ЕС: Германия не блокира доставките на танкове

В ЕС: Германия не блокира доставките на танкове

Борел: Украйна трябва да спечели тази война и ние ще я подкрепим по всякакъв възможен начин

По-късно в понеделник обаче стана ясно, че в управляващата коалиция в Берлин споровете по въпроса продължават и все още германският канцлер Олаф Шолц не е дал формално разрешение по въпроса.