Русия праща стари танкове и бронетранспортьори в Украйна. Това се посочва в дневния обзор на Института за изследване на войната.

Документът се базира на данни от социалните медии, според които остарелите танкове и бронетранспортьори са извадени от армейски складове под Москва на 9 юни.

На 13 юни руските сили изтласкаха украинските защитници от центъра на Северодонецк и според съобщенията разрушиха оставащия мост от Северодонецк към Лисичанск, но украински официални лица съобщиха, че украинските сили не са обкръжени в града.

ISW: Русия променя целите и сроковете за войната си Украйна

ISW: Русия променя целите и сроковете за войната си Украйна

Русия планира да води война поне още четири месеца

Руските сили извършиха неуспешни наземни нападения в опит да прекъснат украинските наземни комуникационни линии (НЛК) край Попасна и Бахмут.

Руските сили започнаха неуспешни настъпателни операции югоизточно от Изюм и северно от Славянск и вероятно създават условия за нападение над Сиверск и северозападните украински ГКПП към Лисичанск.

Руските сили вероятно провеждат ограничена офанзива непосредствено североизточно от град Харков във вероятен опит да изтласкат украинските сили от артилерийския обсег на руските тилови райони и си осигуряват известни успехи.

Руските и украинските сили водят непрекъснати боеве за Давидов мост в северозападната част на Херсонска област.

Руските окупационни власти вероятно са организирали терористична дейност в Мелитопол и Бердянск за Деня на Русия на 12 юни.

Русия продължава да разполага с недостатъчно подготвени доброволчески и резервни сили, за да подсили текущите си операции.

Спонсорираното от Кремъл издание "Известия" публикува кадри, на които се вижда как руски артилерийски резервисти преминават обучение със стари гаубици Д-20, уж в рамките на 10 дни след изпращането им в Украйна.