Русия продължава да коригира военните си цели, като се опитва да поправи грешките, допуснати в началото на инвазията. Това обаче означава и признание от страна на Кремъл, че няма да успее да постигне целите си в Украйна бързо.

Анализаторите от Американския институт за изследване на войната (ISW) обръщат внимание и на думите на заместник-ръководителя на военното разузнаване на Украйна Вадим Скибицки, че Русия планира да води война поне още четири месеца.

Украинските официални лица продължават да искат от Запада нападателно и отбранително оборудване, се казва в доклада. Украинската страна трябва да се пребори с превъзходството на руската артилерия.

Все по-малко достоверна информация идва от Северодонецк

Все по-малко достоверна информация идва от Северодонецк

Британското разузнаване и Институтът за изследване на войната (ISW)

Други точки от обобщението:

Основните сражения продължават на изток. Руските сили продължават да провеждат сухопътни офанзиви в района на Северодонецк, но от 11 юни украинските сили запазват контрол над индустриалната зона. Руските сили очевидно са възобновили опитите си да прекъснат магистралата Горске-Лисичанск.

Украинските сили също така са подновили контранастъплението си северозападно от Херсон, южно от предишните си операции. Има сведения, че те са изтласкали руската армия от няколко населени места.

Руските окупационни власти разпространиха първата партида руски паспорти в Херсон и Мелитопол. Кремъл вероятно се опитва да институционализира рублата в окупираните територии: има съобщения, че пенсиите скоро ще започнат да се раздават в рубли.

Херсон щял да се присъедини към Русия не по-рано от зимата

Херсон щял да се присъедини към Русия не по-рано от зимата

Това ще стане след референдум