Руските сили в Северодонецк не могат да напреднат на юг от града. Ожесточените боеве в градовете продължават, като и двете страни вероятно ще понесат тежки загуби. Русия се опитва да сломи съпротивата на защитниците на града с артилерийски и въздушни удари, заявява в сводката си от тази сутрин британското разузнаване. 

От април насам руските военни самолети използват десетки противокорабни ракети X-22, разработени през 60-те години на миналия век, за да нанасят удари по наземни цели. Те са предназначени за поразяване на самолетоносачи с ядрена бойна глава. Използването на тези ракети за поразяване на наземни цели с конвенционална бойна глава не може да бъде точно, което води до големи разрушения и цивилни жертви.

Русия вероятно използва такива ракети поради липсата на по-модерни и точни ракети, докато украинските сили за противовъздушна отбрана продължават да възпират руските самолети с малък обсег на действие да нанасят удари в повечето части на страната.

Боевете за Северодонецк продължават

Боевете за Северодонецк продължават

Украинската армия се подготвя за настъпление срещу Славянск и Северск

И Институтът за изследване на войната (ISW) констатира, че руските войски все още не успяват за установят пълен контрол над Северодонецк, но настъплението им продължава.

Както и по време на боевете в Мариупол, трудно е да се състави точна представа за случващото се в кварталите на Северодонецк, тъй като оттам постъпва все по-малко информация, отбелязва ISW.

Руските сили се готвят да подновят настъплението към Славянск и са постигнали някои ограничени успехи северно от града. Продължават и опитите да се прекъсне магистралата Бахмут-Лисичанск и се обстрелват селищата покрай нея.

Британското военно разузнаване: Русия почти превзе Северодонецк

Британското военно разузнаване: Русия почти превзе Северодонецк

Руските сили обаче ще се нуждаят от тактическа пауза