Руските войски използват авиация и артилерия в четири направления, за да притиснат украинските въоръжени сили.

Това съобщава Генералният щаб на украинските въоръжени сили на страницата си във Facebook.

По посока на Северодонецк руснаците провеждат настъпление по посока на Новотошкивско-Орехово, като са се укрепили в северните покрайнини на село Орехово.

Руските войски успяха да влязат в Северодонецк в края на май и от тогава в града се водят ожесточени улични битки. Те продължават и в момента, като към 9 юни украинските въоръжени сили контролират около една трета от Северодонецк. Украинският генщаб съобщава, че има информация, че руската армия е отложила за трети път датата за превземането на града и в момента крайният срок е 22 юни.

В посока Бахмут руската армия се прегрупира, за да започне настъпление към Николаевка и Камишеваха. Една батальонна тактическа група е преместена, за да подсили групировката от войски.

В направленията Авдийска, Кураховска, Новопавловска и Запорожка област противникът активно използва авиация и артилерия.

Украинската армия се подготвя за настъпление срещу Славянск и Северск. Провежда щурмова акция в посока Пасека-Богородичное. В Харковското направление противникът съсредоточава основните си усилия върху провеждането на отбрана и предотвратяването на по-нататъшното настъпление на нашите войски към държавната граница.

Руските войски държат шест носители на крилати ракети "Калибър" в Черно море и по този начин държат почти цялата територия на Украйна под заплаха. Русия продължава да блокира гражданското корабоплаване в северозападната част на Черно море.

По-рано беше съобщено, че през последните 24 часа се е увеличила опасността за районите на Одеса и Николаев заради руски ракетни атаки от лодки в Черно море.

Докато допреди няколко дни руското командване най-често използваше стратегическа авиация, изстреляна от руска територия, сега най-голямата опасност идва от водите на Черно море.