Северодонецк е подложен на масиран обстрел и бомбардировки. Луганска област остана без снабдяване с газ, вода и осветление. И последната газоразпределителна станция (ГРС) в Луганска област е спряна, съобщава УНИАН. Припомняме, че още преди две седмици украинските компании прекратиха газовия транзит през загубите територии.

Ръководителят на Луганската военна администрация Серхий Гайдай, че градът се разрушава денонощно, обстрелът се засилва експоненциално, хвърлят се бомби от самолети... използват "Град" и "Смерч", артилерия.

Според него в Луганска област се сражават огромен брой руснаци и армията е съсредоточила всичките сили там. "Те са също толкова устойчиви на куршуми, колкото и всички останали. Единственият проблем е, че те са толкова много. Нашите бойци са просто шокирани, когато ги видят да пълзят от всяка пукнатина като хлебарки. Но мисля, че следващата седмица ще покаже, че всички събития ще се развият през тази седмица", е казал Гайдай по украинска телевизия, цитиран от Укринформ.

Гайдай е сигурен, че руският диктатор Владимир Путин е заповядал да се окупира Луганска област на всяка цена, затова Русия премества войски от Мариупол, Харков и Донецка област.

Превземането на Северодонецк е основна цел на Русия

Превземането на Северодонецк е основна цел на Русия

Бунт сред окупаторите

Според Гайдай руските войски са се приближили достатъчно близо до града, за да го обстрелват и с минохвъргачки, а ситуацията в града е много тежка. Следващите няколко дни ще бъдат решаващи, според Гайдай.

Той обвинява руските войски, че са обстрелвали завода "Азот", където цивилни се крият от бомбардировките. Припомняме, че в началото на месеца при въздушен удар по училище в село Билогоровка в областта загинаха 60 души.

По-рано украинският президент Зеленски потвърди, че ситуацията в Донбас става много трудна. 

Припомняме и че след изтеглянето на руските войски от Киев и областта, украинските власти настоятелно призоваваха всички жители на Луганска област да се евакуират, тъй като се очакваше настъплението да се съсредоточи именно в двете области на сепаратистките републики.

Битката за Донбас - Русия започна мащабна офанзива

Битката за Донбас - Русия започна мащабна офанзива

Фронтовата линия мина и през град Лиман

Украинските власти съобщиха и че град Запорожие е бил обстрелван с ракети в ранните часове на тази сутрин. Градският съвет на Запорожие съобщи, че при ударите са били повредени болница и търговски център.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е нанесло ударите с високопрецизни ракети и че целта на нападението е бил заводът "Мотор Сич". В социалните мрежи обаче се появяват кадри с последствията от обстрела, на които се вижда, че е засегнат търговския център "Аврора", а не фабриката.

Според информацията от тази сутрин на Генералния щаб на украинската армия руската армия не разполага с достатъчно запаси от прецизни ракети, заради което и окупаторите засилват използването на авиация в подкрепа на сухопътната си офанзива.

"Заплахата от вражески ракетни и въздушни удари от територията на Република Беларус не е отминала", се предупреждава в доклада.