Руските сили вероятно са се отказали от целта за широкомащабно обкръжаване на украинските части от град Донецк до Изюм в полза на завършване на превземането на Луганска област. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руското военно командване вероятно разбира, че няма да може да завземе Донецка област, но смята, че има възможност да достигне административните граници на Луганска област.

Това се казва в анализ на Института за изследване на войната.

Неговите наблюдения като цяло съвпадат с нашия анализ. Руското военно командване вероятно ще даде приоритет на битката за Северодонецк занапред, като някои усилия ще бъдат посветени на прекъсването на украинските наземни комуникационни линии (НЛК) в източната част на Донецка област.

Руски понтонни мостове са разрушени в Луганск

Руски понтонни мостове са разрушени в Луганск

Украинската армия нанася удари по ключови съоръжения

Руските сили продължават да полагат координирани усилия за превземане на Северодонецк от север и юг, което ще доведе до по-плитко обкръжение на украинските войски от първоначално очакваното. Неуспешните руски опити за пресичане на река Сиверски Донец край Кременна може да изместят руските операции по обкръжаване по-на изток, по-близо до Северодонецк през Рубижне, вместо да се провежда по-широко обкръжение по няколко оси.

Руските сили вероятно също така намаляват настъплението към Славянск от Изюм, вероятно поради бавния темп на настъпателната операция там.

Сепаратистите от Луганск обявиха, че са достигнали административните граници на областта

Сепаратистите от Луганск обявиха, че са достигнали административните граници на областта

Те обявиха, че контролират напълно Попасная

Руските сили вероятно са изчерпали броя на боеспособните резервисти, което е принудило руското военно командване да обединява войници от много различни елементи, включително частни военни компании и марионетни милиции, в привидно редовни армейски части и военноморска пехота. Украинският генерален щаб съобщи, че около 2500 руски резервисти се обучават в Белгородска, Воронежка и Ростовска област, за да подсилят руските настъпателни операции в Украйна. Малко вероятно е този брой резервисти да генерира достатъчно сили за попълване на руските части, които според съобщенията са загубили до 20 % от личния състав в някои райони - да не говорим за батальонната тактическа група, която наскоро беше до голяма степен унищожена при опит да премине река Сиверски Донец.

Дирекцията на украинското военно разузнаване заяви, че руските сили провеждат скрита мобилизация и създават нови части с новомобилизиран личен състав, който вероятно не е достатъчно обучен, за да бъде ефективен, и има слаба мотивация да се бие.

Обрат: Кремъл хвърля запасняци в Украйна

Обрат: Кремъл хвърля запасняци в Украйна

Русия опитва да спаси военната си кампания

Съобщава се, че руски частни военни компании формират комбинирани части с въздушно-десантни елементи поради значителните загуби на жива сила.

Обединението на елитни въздушно-десантни части с наемници е шокиращо и би било най-ясният досега признак, че Русия е изчерпала наличните си резерви от боеспособна жива сила.

Съобщава се, че руската 810-а гвардейска морска пехотна бригада получава личен състав от други части на Черноморския флот, включително членове на екипажи на военни кораби.

По този начин е малко вероятно новосформираните или прегрупираните части да бъдат ефективни в бойни действия.

Генсекът на НАТО: Украйна е способна да победи

Генсекът на НАТО: Украйна е способна да победи

Йенс Столтенберг смята, че руският план за инвазия е осуетен

Руските сили вероятно укрепват окупираните селища в Южна Украйна, което показва, че руснаците се стремят да установят постоянен контрол в региона. Украински официални лица съобщават, че руските сили са започнали да копаят окопи и да изграждат бетонни укрепления в неуточнени райони на Николаевска и Херсонска област, близо до Мелитопол и в западната част на Запорожка област.