Войските на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), подкрепени от руската армия, достигнаха границата на областта, съобщи говорителят на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости.

"Частите , след като завършиха прочистването на националистите в Попасная, пробиха в дълбочина отбраната на противника и стигнаха до административната граница на Луганската народна република", каза той.

Според генерала те са унищожили около 120 украински военни, 13 бронирани машини и 12 други военни превозни средства. 

За тази новина обаче няма независмо потвърждение, макар, че украинските сили по-късно потвърдиха загубата на Попасная, а Рамзан Кадиров каза, че градът е превзет от руските сили.

Попасная се намира в западната част на Луганска област на малко възвишение. След обявяването на "независимостта на републиката" през 2014 година градът за известно време беше под контрола на сепаратистите, но от юли 2014 г, бе отвоюван обратно от Украйна. Преди началото на руската военна спецоперация там живееха около 20 хиляди души.

Прегрупиране на руските войски, "Вагнер" иска помощ за Донбас

Прегрупиране на руските войски, "Вагнер" иска помощ за Донбас

Институтът за изследване на войната съобщава за наборници в Украйна

Припомняме, че достигането границите на Луганска и Донецка области в Украйна е една от целите на руската агресия в Украйна. Във вчерашното си обръщение Путин вече не говори за "денацификация" на цяла Украйна, а заяви, че Русия ще изпълни целите си в Донбас - богат на ресурси и промишлени предприятия район в Източна и Южна Украйна, населен с предимно рускоезично население.

Боевете за Попасная се водят от края на февруари. Това е важно селище, през което минават пътищата за Артьомовск, Красноармейск, Лисичанск и Светлодарск.

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Ходорковски: Киев отново е бомбардиран от потомците на някои от победителите, които станаха фашисти