Сутрешната сводка за войната на украинския генерален щаб говори за очаквано "демонстративно" придвижване на руски войски в Черниговска и Сумска област с цел укрепване на позициите.

Близо до Харков руснаците се отбраняват в опит да спрат настъплението на украинските войски към границата.

По направлението в Изюм не са водени активни бойни действия, а руснаците се снабдяват с боеприпаси, гориво и други ресурси. Източно от Изюм се водят сражения за селата северно и южно от Северодонецк, а руснаците се опитват да подготвят настъпление към Лиман и Северодонецк.

По-нататък на юг по протежение на фронтовата линия също се водят боеве, по-специално за село Камянка в Ясинуватски район на Донецка област.

На фронта между Херсон и Николаев не се водят активни бойни действия, но има обстрел.

Продължава обстрела и по обсадената територия на "Азовстал" в Мариупол.

Мариупол днес: 330 метра Георгиевска лента и щурм на "Азовстал"

Мариупол днес: 330 метра Георгиевска лента и щурм на "Азовстал"

На видео от дрон се виждат между 200 и 300 души

 

През последните дни с помощта на ООН и Червения кръст оттам бяха евакуирани няколкостотин жени, деца и възрастни хора. Защитниците на "Азовстал" обаче не искат да изключат възможността цивилни все още да се намират в някои от мазетата на обширния комплекс.

Има подозрения, че около 100 цивилни все още се намират там, пише "Украинская правда". Освен това около 100 000 души все още са в тежко пострадалия град, съобщи в понеделник вечерта началникът на областната администрация Павло Кириленко.

В резултат на вчерашните ракетни удари по Одеса е загинал един човек, а петима са били ранени. Пресслужбата на Оперативния военен окръг "Юг" пише, че по Одеса са изстреляни общо седем ракети, като са разрушени търговски център и склад за стоки. Не се съобщава за други поразени обекти.

Руските въоръжени сили продължават да се сблъскват със сериозни предизвикателства, пише в ежедневния си анализ и базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Не се забелязват никакви индикатори за нова голяма руска мобилизация. Членовете на частната военна компания "Вагнер" обаче спешно са поискали допълнителни войници, които да подсилят руските усилия в Донбас. Институтът цитира неназован представител на Министерство на отбраната на САЩ, който заявява, че понастоящем Русия разполага с 97 батальонни тактически групи (БТГ) в Украйна. Те се придвижват в и извън Украйна, за да се преоборудват и снабдяват, което предполага, че руските войски продължават да понасят значителни щети в боевете.

Институтът припомня и заявките на украинския генщаб, че недостатъчно обучени и зле екипирани руски наборници все още се изпращат в активни бойни действия, въпреки че Кремъл отрича това. Военнопленник от отряда БАРС-7 на група "Вагнер" твърди, че в Русия се провежда "прикрита мобилизация" за изпращане на наборници за отстраняване на щетите, причинени от бойните действия в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Русия изчерпа прецизните си оръжия, твърди британското МО - Москва отрича

Русия изчерпа прецизните си оръжия, твърди британското МО - Москва отрича

Инвазията в Украйна разкрила неспособността на Москва да извършва прецизни удари в мащаб