Отбелязване на Деня на победата все пак в Мариупол е имало. Агенция Новости съобщава, че в централната част на "освободения" град е била опъната 300-метрова Георгиевска лента.

Демонстрацията е станала в участъка между два паметника на войниците, загинали във Втората световна война. Руската редакция на BBC публикува кратко видео с дрон от акцията, на която се виждат цивилни и военни, между 200 и 300 души. На видеото се вижда, че действително централната част на града е изчистена за празничния ден, както от седмица вече съобщават украински източници. 

В акцията са взели участие ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин, депутатът от Държавната дума Дмитрий Саблин, ръководителят на Мариуполската градска администрация Константин Ивашченко, народният артист на Русия Владимир Стеклов, изброява кореспондентът на РИА Новости.

Минута мълчание на Червения площад за загубите на руската армия в Украйна

Минута мълчание на Червения площад за загубите на руската армия в Украйна

Путин: За разлика от Запада Русия никога няма да се откаже от любовта си към родината

Мариупол, градът, който и до момента няма цялостно електроснабдяване и водоснабдяване след продължила два месеца обсада, стана един от символите на украинската отпор на руската инвазия. Седмици наред продължиха призивите на международната общност на най-високо ниво за отваряне на зелени коридори за евакуация на цивилното население. Градът е сринат почти напълно, а руската офанзива там стана печално известна с бомбата пусната по театъра, послужил за убежище и с надпис "деца" от двете му страни, както и с удара по родилно отделение.

Днес украински източници съобщават, че опитът на руснаците за щурм на "Азовстал" промишлената зона, от която много трудно ООН и Червения кръст успяха да евакуират укрилите се там жени, деца и старци. В подземията на почти напълно сринатият стоманодобивен завод все още се укриват и продължават отпор членове на полка "Азов", морски пехотинци от 46-тия полк, а може би още цивилни граждани, мъже, според непотвърдена официално информация.

На 21 април руският президент Владимир Путин заповяда щурмът на "Азовстал" да спре и промишлената зона да бъде блокирана. Това обаче продължи едва два дни, а руските войски подновиха обстрела, макар и официални представители на Кремъл на отричат това.

Шойгу: Украинските военни в "Азовстал" са надеждно блокирани
Обновена

Шойгу: Украинските военни в "Азовстал" са надеждно блокирани

Кметът на Мариупол призна, че е изгубен контакт със защитниците на завода

Не е изключено руските окупатори да възобновят бомбардировките на "Азовстал" в Мариупол с бомбардировачи Ту-22М3 с далечен обсег на действие, съобщи говорителя на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник, цитиран от УНИАН.

Говорителят на Министерството на отбраната също така съобщава, че по информация на разузнаването в Черно море Русия вече е струпала седем пускови установки с възможност за изстрелване на до 50 ракети.

Шарл Мишел отбеляза Деня на Европа в бомбоубежище в Одеса

Шарл Мишел отбеляза Деня на Европа в бомбоубежище в Одеса

Той пристигна на изненадваща визита