За разлика от Запада Русия никога няма да се откаже от любовта си към родината, вярата и традиционните ценности.

На заплахите спрямо Русия бе посветено словото на руския президент Владимир Путин на Червения площад, където се провежда най-тържественото събитие в Руската федерация.

Руските военни се борят за хората в Донбас и за сигурността на родината, а силите на ДНР и ЛНР се бият на собствена земя, каза държавният глава. "Днес опълченците от Донбас се сражават на собствената си земя заедно с руската армия."  А събитията от 2014 г. определи с израза "мъчениците от Одеса, изгорени живи".

Медиите, а и руския президент го спомена, настояват, че в парада в Москва са взели участие и директно пристигнали от Донбас и зоната на военните действия части.

"Днес вие защитавате това, за което са се борили вашите бащи, дядовци и прадядовци", за пореден път заръча Путин, според когото предаността към родината е основната ценност.

Путин обвини и за разрушенията и цивилните жертви новите "нацисти" и "бандеровците".

В рамките на речта си руският президент обаче призна за загубите на руските въоръжени сили в Украйна - "трагедия за всички нас".

Той пожелава на ранените войници и офицери бързо възстановяване и съобщава, че днес е подписал декрет, с който се оказва подкрепа на "децата на загинали другари".

След това обяви минута мълчание в знак на почит към загиналите герои.

В началото на речта си Путин споменава не само победата на 9 май, но и постиженията на опълченците на Минин и Пожарски, припомни битката при Бородинското поле, а след това, говорейки за Великата отечествена война, споменава Киев, Харков и Севастопол сред руските градове.

Говорейки за Втората световна война, наречена в Русия "Велика отечествена" той спомена сред останалите руски градове и Киев, Харков и Севастопол. Като цяло в речта си Владимир Путин отдели малко място обаче на историята на миналото и говори повече към настоящата война, наричайки я последователно "специална операция". Именно определението се очакваше с особено внимание на фона на спекулациите, че на 9 май Путин може да обяви война на Украйна и по този начин да се пристъпи към масова мобилизация. Нито веднъж обаче в речта на Путин не бе употребен и целият израз "специална военна операция".

В близост до границите на Русия е имало непосредствена заплаха и се е подготвяло нападение, включително срещу руския Крим, като открито се е подготвяла нова наказателна операция в Донбас и "нахлуване в нашите исторически земи", съобщи Путин и отново обясни за активността на НАТО на "съседните на нас територии".

По този начин беше създадена абсолютно неприемлива заплаха за нас, непосредствено на нашите граници", заяви държавният глава и обоснова "специалната военна операция", както и в това слово се назова войната в Украйна, като изпреварващ отговор на агресията.

"Видяхме как се изгражда военната инфраструктура, как започнаха да работят стотици чуждестранни съветници, имаше редовни доставки на най-модерни оръжия от страните от НАТО. Опасността нарастваше с всеки изминал ден. Русия даде изпреварващ отговор на агресията. Това беше принудително, навременно и единственото правилно решение - решение на суверенна, силна и независима страна", каза Путин.

По думите му САЩ на практика са забранили на своите ветерани да дойдат на Парада на победата в Москва. "Знаем, че на американските ветерани, които са искали да дойдат на парада в Москва, е било забранено да го направят. Но искам да знаят: ние се гордеем с вашите подвизи", каза Путин. 

Според президента Русия е във война със Запада заради традиционните ценности.

Руският президент припомни, че през декември Москва е представила на САЩ и НАТО предложения за гаранции за сигурност. "Русия призова Запада за честен диалог... Всичко е напразно", твърди Путин. - Страните от НАТО не искаха да ни чуят."

Путин завърши речта си със следните думи: "Слава на нашите въоръжени сили. За Русия! За победа!", с което и даде старт на парада с преглед на въоръжените сили. 

Въздушната част на парада беше отменена заради лошото време. Наред с други неща, над Червения площад трябваше да прелети и специалния самолет, с който при ядрена война командването и официалните лица на Русия ще ръководят кризата.