Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел посрещна Деня на Европа прекара в украинския град Одеса.

Той пише, че е решил да празнува Деня на Европа там, защото още Пушкин е възпял европейския дух на Одеса. "И днес тук украинците пазят паметниците си от куршуми и ракети и защитават свободата си от руската агресия. Не сте сами. ЕС е с вас", написа той в Twitter.

През април Мишел отново беше в Украйна, като пътува и до Буча. Този път Зеленски разговаря с него не лично, а чрез видеовръзка.

"Оценявам смелата позиция на председателя на Европейския съвет и личното му присъствие в Одеса. Благодарен съм на ЕС за постоянната му подкрепа за страната ни в много области", пише Зеленски.

По време на сръщата си с украинския премиер Денис Шмигал обаче заради сирени, известяващи въздушна тревога, се е наложило да потърси укритие, съобщи високопоставен служител от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Потвърждения за ракетния удар по Одеса от тази сутрин

Украинските военни потвърдиха, че тази сутрин руската армия е нанесла ракетен удар в Одеска област. Четири ракети от типа "Оникс" са изстреляни от ракетния комплекс "Бастион" в Крим. Според тях целта е била "инфраструктурни обекти в региона и психологически натиск върху цивилното население".

Предната вечер шест ракети са прелетели над Одеска област, а четири са били свалени от силите за противовъздушна отбрана. Един от тях удари жилищна сграда, друг - подстанция в Одеска област, а шест населени места останаха без осветление. Това съобщават украинци.

"Украинския правда" пише днес, че Русия е удвоила броя на крилатите ракети тип "Калибр" в черно море до 50. Информацията е на говорителя на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник:"Към днешна дата в акваторията на Черно море има седем носителя на ракети SLCM от типа "Калибр" с общ залп от до 50 ракети.

Миналата седмица според Министерството на отбраната в Черно море е имало само три носителя на крилати ракети с комбиниран залп от до 20 ракети.

В последната седмица Одеса бе подложена на няколко нападения, след като през двата месеца война беше един от градовете, които останаха относително незасегнати. В петък Руските войски изстреляха две ракети по Одеска област. В събота шест ракети удариха южния украински пристанищен град, а в неделя бяха чути от три до пет експлозии. Днес украинските медии съобщават, че един от ударите е бил по хотел в близост до брега на морето.

Украинските военни предупредиха, че е вероятно да бъде извършен руски десант на черноморския бряг в района на пристанищния град Одеса.