Жителите на Луганска област в Източна Украйна са призовани незабавно да се евакуират, съобщава Би Би Си.

"Следващата седмица може да е трудна. Това може да е последният път, в който все още имаме шанс да ви спасим", каза ръководителят на областната администрация в Луганск Сергей Гайдай.

"Единственото, което се изисква от теб, е да останеш жив", цитира украинската информационна агенция УНИАН думите на Гайдай.

Руските сили са насочили вниманието си върху превземането на Луганск и Донецк, които са част от района на Донбас в Източна Украйна, стара зона за производство на въглища и стомана.

Путин призна двата източни региона за независими от Украйна точно преди войната.

Въоръжените сили на Украйна се подготвят за брутална руска офанзива в този регион.

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Ние нямаме претенции към чужди територии, но няма да се откажем от нашите

Тази сутрин бе обявена въздушна тревога и в Харков и региона. Украинският щаб съобщава и че към Харков се насочват още руски сили, а ситуацията в Изюм е на ръба на хуманитарна катастрофа. За днешния ден това е втора въздушна тревога, след като в малките часове на нощта градът бе разтърсен и от експлозии. Все още няма информация за жертви и разрушенията.

В столицата Киев също е обявена тревога. До 22 ч. вчера имаше въведен полицейски час в столицата, а тази сутрин жителите мога да излязат на улиците. Това обаче и сега е невъзможно именно заради сирените. Миналата седмица руски ракети удариха в сутрешните часове отново преградие на столицата.

Генералният щаб очаква руските войски да продължат бойните действия, за да достигнат административните граници на Херсонска област. Руснаците се опитват да разположат войски и на левия бряг на река Северски Донец, като се водят разузнавателни сражения в района на селищата Заводи, Дмитровка и Дибровне.

В направленията Донецк и Тавричек руските окупатори продължават да обстрелват Северское и Покровское.

Извършва се настъпление в направленията Северодонецк, Попасния и Запорожие.

Продължават обсадата и на Мариупол. По данни на руското министерство на отбраната украинските военни са намерили убежище в завода "Азовстал".

Вчера сутринта Русия излезе с ултиматум украинските военни да се предадат, като тогава те ще бъдат оставени живи. Ултиматумът бе отхвърлен, а премиерът Денис Шмигал заяви, че самият Мариупол все още не е паднал.

Украински политици, включително и президентът Зеленски, заявиха, че битката за Мариупол може да бъде "червена линия" за по-нататъшни преговори.

Освен това областният управител на Луганск Сергей Гайдай съобщи, че руски войски са навлезли в град Кремена, където вече се водят боеве по улиците на града. "Евакуацията е невъзможна", пише Гайдай на страницата си във Facebook.

Кулеба: Ситуацията в Мариупол може да се окаже червена линия в мирните преговори

Кулеба: Ситуацията в Мариупол може да се окаже червена линия в мирните преговори

Украински войници се противопоставиха на руския ултиматум да свалят оръжие