Руските военни предложиха на украинските формирования в Мариупол в неделя да сложат оръжие, съобщи "Интерфакс".

"На всеки, който сложи оръжие, се гарантира запазването на живота", каза Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация.

Той заяви, че става дума за "блокирани в Мариупол бойци от националистически формирования и чуждестранни наемници в металургичния комбинат "Азовстал".

В събота вечерта руското военно ведомство съобщи, че цялата градска зона на Мариупол е била "изчистена" от формированието "Азов", чуждестранни наемници и украински войски.

Зеленски: Премахването на украински военни в Мариупол слага край на преговорите

Зеленски: Премахването на украински военни в Мариупол слага край на преговорите

По-рано днес руската армия обяви, че цялата градска зона на Мариупол е освободена от бойци

В началото на април руското министерство на отбраната вече предложи на украинските военни в Мариупол да сложат оръжие, обещавайки да спасят живота си, но по-късно заяви, че предложението е било игнорирано.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче предупреди, че ликвидиране на украински военни в Мариупол слага край на преговорите с Русия.

Общо 138 733 жители са били евакуирани от украинския град Мариупол през целия период през хуманитарния коридор на изток без участието на украинските власти. Това съобщиха по-рано руските военни.

"719 души са били евакуирани през последните 24 часа", съобщи в петък Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

Общо 138 733 жители са били евакуирани от украинския град Мариупол

Общо 138 733 жители са били евакуирани от украинския град Мариупол

Това твърдят руските власти, а украинските сили предупредиха, че обстановката в Мариупол е критична

Русия и Украйна спорят колко жертви са дали до момента двете страни.