Премахването на последните украински войски, хванати в капан в обсаденото пристанище Мариупол, ще сложи край на преговорите с Москва. За това предупреди в събота президентът Володимир Зеленски, цитиран от АФП.

"Елиминирането на нашите войски, на нашите хора в Мариупол ще сложи край на всякакви преговори между Украйна и Русия, отсече Зеленски в интервю за новинарския уебсайт "Украинска правда". Това ще бъде задънена улица, тъй като ние не преговаряме нито за нашите територии, нито за нашите хора.

Стратегическото пристанище Мариупол е сред най-тежко засегнатите, след като Русия нападна Украйна на 24 февруари.

Русия твърди: Цялата градска зона на Мариупол е освободена от украински войски

Русия твърди: Цялата градска зона на Мариупол е освободена от украински войски

Останалите бойци в момента са напълно блокирани на територията на металургичния комбинат "Азовстал"

Пристанището беше обкръжено от руски войски скоро след атаките, но превъзхожданите и превъзходни украински военни се удържаха.

Припомняме, че по-рано днес руската армия обяви, че цялата градска зона на Мариупол е освободена от бойци на формированието Азов, чуждестранни наемници и украински войски. 

"Останалите бойци в момента са напълно блокирани на територията на металургичния комбинат "Азовстал". Единственият им шанс да спасят живота си е доброволно да сложат оръжие и да се предадат", каза Конашенков.

Той каза още, че руската армия е свалила украински военнотранспортен самолет с голяма партида западни оръжия край Одеса.

Руските военни съобщиха за поражението на 15 обекта на украинската армия в събота с прецизни ракети от самолети. Сред тях: в районите на населените места Барвенково, Рубежне, Попасная, Новозвановка, Красноармейск, Селидово, Новобахмутовка са унищожени шест места за концентрация на украинска военна техника и седем крепости на украински войски", каза Конашенков.

"В резултат на ударите са убити и ранени над 320 украински военнослужещи, унищожени са 23 бронирани машини и седем автомобила за различни цели", каза той.

Според говорител на министерството загубите на украинската армия и други украински паравоенни формирования възлизат на 23 367 души.

Зеленски обяви вчера, че между 2500 и 3000 украински войници са загинали досега във войната с Русия, a други 10 000 са ранени.

Според него броят на жертвите на Русия е до 20 000 военни. Русия е признала 1351 военни жертви.

Зеленски добави, че от около 10 000 ранени украински войници е "трудно да се каже колко ще оцелеят".

Общо 138 733 жители са били евакуирани от украинския град Мариупол

Общо 138 733 жители са били евакуирани от украинския град Мариупол

Това твърдят руските власти, а украинските сили предупредиха, че обстановката в Мариупол е критична

Цивилните жертви са по-трудни за количествена оценка, каза той.