Противникът продължава настъпателната операция в районите на населените места Лисичанск и Северодонецк., съобщиха от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), цитирани от руската служба на Би Би Си.

Населените места Бояро-Лежачи, Бруски, Стари Вирки в Сумска област и Гремяч в Черниговска област, са подложени на артилерийски и минометен обстрел. Заплахата от ракетни и бомбени удари от територията на Република Беларус остава.

В Харковско направление противникът съсредоточи усилията си за задържане на окупираните линии. В района на Славянск - в Довгенкое, Болшая Камишеваха и Долина - са били обстрелвани обекти на цивилна инфраструктура.

Под обстрел са и населени места в посока Донецк и Лиман. Бил е направен неуспешен опит за щурмуване на Северодонецк. Губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че 12 души са загинали при обстрели в областта.

В района на Донецк през нощта са били унищожени осем танка, четиринадесет единици бойни бронирани машини и шест единици вражеска техника. Свален е руски дрон от типа "Орлан" 10. Тази информация няма как да бъде проверена от независим източник.

В Бесарабска посока ситуацията остава непроменена. Вражеските корабни групи в Черно и Азовско море продължават да блокират гражданското корабоплаване.

Британското министерство на отбраната също публикува поредното обобщение на събитията от войната в Украйна. Наблюденията на британското разузнаване са следните:

По всяка вероятност 1700 украински войници, които защитаваха завода "Азовстал" в Мариупол, са се предали. На територията на предприятието остават неизвестен брой военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна. Придобилият популярност заместник-командир на полка "Азов" Святослав Паламар - "Калина" заяви, че той и други командири в полка все още са в подземията на завода, въпреки че руските канали в "Телеграм" твърдяха, че се е предал.

След като Русия установи пълен контрол над Мариупол, тя ще премести войски от града, за да засили операцията си в Донбас, смятат от британското военно разузнаване

Благодарение на упоритата украинска съпротива по време на битката при Мариупол, руските войски трябва да бъдат превъоръжени и прегрупирани, преди да могат да бъдат използвани отново в битка. Този процес може да бъде дълъг - ако се извършва по всички правила.

В същото време се оказва натиск върху руското командване да демонстрира ясен успех при изпълнение на поставените задачи. Това означава, че силите ще бъдат хвърлени в битка много бързо, без подходяща подготовка, и това увеличава риска от по-нататъшно смилане, предполагат от британското разузнаване.

Байдън праща артилерия и радари в Украйна

Байдън праща артилерия и радари в Украйна

Белият дом засилва помоща за Киев

Руските сили продължават да страдат от недостиг на свежи човешки ресурси, анализира ситуацията Институтът за изследване на войната.

Пожелал анонимност американски служител в областта на отбраната съобщи, че руските сили все още разполагат със 106 батальонни тактически групи, които действат в Украйна, но е трябвало да разформироват и обединят някои от тях, за да компенсират загубите.

Според същия анализ руските и марионетните власти в Мариупол се борят да установят последователен административен контрол над града.

Съобщава се, че руските сили се опитват да си върнат контрола над населените места, които са загубили по време на украинската контраофанзива северно от град Харков.

Руските сили засилват военноморското си присъствие около Змийския остров, за да укрепят групировката си там.

Зеленски за Донбас: Там е ад - това не е преувеличение

Зеленски за Донбас: Там е ад - това не е преувеличение

В Донбас окупаторите се опитват да оказват още по-голям натиск