Руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще бъде сериозно затруднен да постигне заявената цел - да увеличи числеността на въоръжените сили до 1.5 млн. войници и да възстанови някои от организационните структури, съществували по съветско време.

Плановете на Русия да изгради нова армия обсъжда в ежедневната си сводка за войната в Украйна британското военно разузнаване.

"Плановете на Шойгу са сигнал, че руското ръководство е много вероятно да преценява, че повишената неядрена военна заплаха ще продължи много години след настоящата война с Украйна", посочват британските военни.

"Въпреки това е много вероятно Русия да срещне трудности с осигуряването на персонал и оборудване за планираното разширяване", пише военното разузнаване на Обединеното кралство. Този скептицизъм се споделя и от много от независими наблюдатели.

ISW: Руската армия - мащабни реформи, но със съмнителен успех

ISW: Руската армия - мащабни реформи, но със съмнителен успех

Това пише в ежедневната сводка на "Института за изследване на войната"

Британските разузнавачи припомнят обявения от Шойгу план да увеличи числеността на армията до един милион и половина души между 2023 и 2026 г. Това е увеличение е с 11% спрямо обявеното само преди няколко месеца увеличение на числеността на персонала, но по финансови данни според бюджета за заплати на военните - до 1,35 милиона души.

Шойгу обяви и възстановяването на Московския и Ленинградския военни окръзи, което, както посочва британското военно ведомство, означава "частично връщане към съветската организация на силите в Западна Русия". Планира се и създаването на нов армейски корпус в Карелия, близо до финландската граница.

Русия увеличава драстично бюджета за отбрана през 2023 г.

Русия увеличава драстично бюджета за отбрана през 2023 г.

Със 150% скачат предвидените средства за МО