Кремъл се отказа от плановете си за нова офанзива в Украйна тази пролет, след като не успя да постигне големи успехи, и ще се съсредоточи върху овладяването на новата украинска контраофанзива, която се очаква да започне скоро, твърди агенция "Блумбърг".

Друго твърдение от статията на агенцията е, че, въвлечен в продължителна конфронтация, Кремъл ще се опита да наеме до 400 000 наемни войници тази година, за да подсили редиците си. В това твърдение "Блумбърг" се позовава на хора, запознати с плановете на Москва.

Според тези източници мащабната кампания за набиране на войници ще позволи на Кремъл да избегне поредната мобилизация в навечерието на предизборната кампания на президента Владимир Путин, цитира изданието "Украинска правда".

Според "Блумбърг" обявената през септември миналата година мобилизация е разклатила доверието във властите и е предизвикала бягството от страната на "около един милион руснаци".

Президентът Владимир Путин е настроен за продължителна война и залага на това, че ако руските военни успеят да предотвратят нов пробив на украинските въоръжени сили в близко бъдеще, западната подкрепа за Киев ще отслабне, се казва в доклада.

Готвачът на Путин срещу Кремъл: Не се бием срещу НАТО в Украйна

Готвачът на Путин срещу Кремъл: Не се бием срещу НАТО в Украйна

Русия трябва да избегне изтощителна продължителна война

Агенция "Блумбърг" отбелязва, че за да попълни и разшири редиците си, руската армия е започнала кампания за набиране на военнослужещи на договор за срок до няколко години, а регионалните власти уж са получили квоти за набиране и издават призовки на потенциалните доброволци да се явят в наборните комисии, където ги агитират да се запишат за служба.

Според източниците на вестника властите се насочват предимно към ветерани от войната и селяни.